DOCUMENTAR | Regina Ana, 95 de ani de la naștere

  • 18 Septembrie 2018 08:58
DOCUMENTAR | Regina Ana, 95 de ani de la naștere

Regina Ana, soția regelui Mihai I, a fost fiica principelui René de Bourbon-Parma și a principesei Margareta a Danemarcei. S-a născut ca principesă de Bourbon-Parma, la 18 septembrie 1923, la Paris, iar copilăria și-a petrecut-o în Franța.

În 1939, după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, și-a urmat familia în Spania și, ulterior, în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o școală de Arte Frumoase, la New York (1939-1941). În paralel, pentru a-și putea câștiga existența, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy's. În anii 1941-1942, a urmat, tot la New York, cursurile Școlii de Artă Parson, unde a studiat știința promovării comerciale. A mai lucrat ca vânzătoare și la magazinul universal Bloomingdale's, potrivit site-ului oficial www.familiaregala.ro.

Ana de Bourbon-Parma s-a înrolat, în 1943, ca voluntar în armata franceză, dovedind, încă de atunci, o tenacitate rar întâlnită, care a ajutat-o să treacă peste perioadele grele pe care destinul și istoria i le-au hărăzit. A participat la operațiunile militare din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania. În ultima parte a războiului, a servit ca translator între armatele franceză și americană, contribuind și la înființarea de spitale de campanie, potrivit volumului ''Regina Ana a României'', de Ioan-Luca Vlad. A revenit la viața civilă în vara anului 1945, avansată în gradul de locotenent și decorată cu ''Crucea de Război'' a Franței.

L-a cunoscut pe regele Mihai I al României la nunta reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra. După doar o săptămână, regele i-a cerut mâna. Regina Elena a invitat-o pe principesa Ana să-i însoțească, pe drumul de întoarcere, în Elveția, unde a avut ocazia să petreacă mai mult timp în compania familiei extinse. După abdicarea forțată a regelui Mihai, regele Paul al Greciei a invitat tânărul cuplu să-și celebreze căsătoria la Atena. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, la Atena, la Palatul Regal, la ceremonie participând întreaga Casă Regală a Greciei.

 

Foto: (c) Cristian Nistor / AGERPRES FOTO


După nuntă, a început exilul regelui Mihai și al soției sale. Au locuit, până la sfârșitul anului 1948, la Vila Sparta, locuința reginei-mamă Elena din Florența. În 1949, s-au mutat într-o căsuță din suburbia La Conversion a orașului Lausanne din Elveția. La 26 martie 1949, s-a născut primul copil al cuplului regal, principesa moștenitoare Margareta, aceasta primind, la botez, numele bunicii materne, Margareta, care era, de altfel, și unul dintre numele de botez ale reginei Ana, existând, astfel, trei generații cu același nume.

În 1950, cuplul regal s-a mutat în Anglia, unde a rămas până în 1956, doi ani în satul Bramshill, comitatul Berkshire, iar restul perioadei în satul Ayot Saint Lawrence, comitatul Hertfordshire. La 15 noiembrie 1950, s-a născut, la Lausanne, cea de-a doua fiică, principesa Elena, primind la botez numele bunicii paterne. La 28 februarie 1953, s-a născut a treia fiică, Irina, care, însă, nu face parte din linia de succesiune la Coroana României. În anii petrecuți în Anglia, regina Ana a lucrat ca tâmplar, într-un atelier improvizat acasă.

Din 1956 până în 1976, cuplul regal a locuit în satul Versoix, pe malul lacului Leman, în Elveția, în Vila Fantasia. Aici, regina Ana l-a ajutat deseori pe regele Mihai la atelierul auto, pentru repararea și restaurarea jeep-urilor.

Principesa Sofia, cel de-al patrulea copil al familiei, s-a născut la 29 octombrie 1957, în Grecia, iar la 13 iulie 1964 s-a născut, la Copenhaga, principesa Maria, cea de-a cincea și ultima fiică a cuplului regal, care a primit la botez numele reginei Maria a României și pe cel al Mariei de Orleans, bunica maternă a reginei Ana. Între 1976 și 2004, regele Mihai și regina Ana au locuit la Vila Serena din satul elvețian Versoix, iar din 2004, s-au mutat la Aubonne, tot în Elveția.

Continuarea pe agerpres.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău