DOCUMENTAR | Radio România organizează RadiRo - unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio (18-25 noiembrie 2018)

  • 18 Noiembrie 2018 09:49
DOCUMENTAR | Radio România organizează RadiRo - unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio (18-25 noiembrie 2018)

În perioada 18 – 25 noiembrie are loc ediția a IV-a a Festivalului RadiRo, unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio, eveniment organizat și produs de Radio România, un eveniment tonic, emoționant și cu adevărat personal pentru public, asemeni unei mișcări allegro appassionato muzicale. Festivalul va cuprinde două secțiuni: concerte simfonice – derulate la Sala Radio și, în premieră la această ediție, concerte de jazz – prezentate la  Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României.

Prin această ediție a festivalului Radio România marchează și cele două evenimente importante ale acestui an – aniversarea împlinirii a 90 de ani de existență a postului public de radio (1 noiembrie 1928) și aniversarea Centenarului României (1 decembrie 1918).

Festivalul RadiRo este organizat o dată la doi ani, alternativ cu Festivalul Internațional ”George Enescu”, începând din anul 2012, reușind performanța de a aduce în fața publicului din România orchestre de primă mărime ale radiourilor publice din Europa și Asia.

Radio România a fost, încă de la înființarea sa, acum 90 de ani, la 1 noiembrie 1928, un permanent susținător și promotor al muzicii clasice, fiindcă a adus în casele noastre, de-a lungul timpului, bagheta magică a lui Herbert von Karajan, acordurile viorii lui Yehudi Menuhin sau transmisiuni în direct de la Festivalul „George Enescu” sau de la mari evenimente muzicale europene. Radio România va rămâne un element de continuitate, stabilitate și performanță în contextul radiourilor românești și europene, mai ales din punct de vedere al educației prin cultură.

În cele ce urmează, RADOR vă prezintă un scurt istoric ale edițiilor anterioare ale festivalului, precum și programul evenimentelor și o succintă descriere a participanților la cea de-a IV-a ediție a manifestării.

DOCUMENTAR | Radio România organizează RadiRo - unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio (18-25 noiembrie 2018)

23-29 septembrie 2012 – Prima ediție a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio RadiRo, eveniment produs de Radio România în coproducție cu Primăria Capitalei și TVR și organizat de ARTEXIM. Festivalul a oferit melomanilor o întâlnire „live” cu orchestre ale posturilor publice de radio membre al European Broadcasting Union (EBU), ce au făcut deja înconjurul lumii pe calea undelor și nu numai: Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai, BBC Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France și Orchestra Națională Radio. Prima ediție a festivalului s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Președintelui României. Bugetul primei ediții a festivalului a fost de circa 1.100.000 euro.

 Director artistic al festivalului a fost germanul Christian Zacharias, unul dintre cei mai celebri pianiști din lume, dirijor, director de festival, gânditor muzical, scriitor și crainic, o personalitate cu o remarcabilă integritate cuplată cu individualism, înțelegere muzicală profundă, de un instinct poetic ferm, o strălucire în comunicare, un stil carismatic și impunător.

În conferința de presă care a precedat festivalul, domnul Zacharias a ținut în mod deosebit să remarce faptul că „prietenii de la Radio România” au avut marele curaj de a face posibil ca acest festival să înceapă într-un context economic și politic dificil, nu doar pentru România ci pentru multe țări europene, în care inițiative culturale de asemenea amploare din alte țări nu au mai avut loc.

Christian Zacharias s-a făcut cunoscut întâi ca „pianist al ideilor” și continuă să apară în concerte și recitaluri în întreaga lume. Christian Zacharias interpretează alături de mari dirijori ai lumii și dirijează, la rândul său, cele mai renumite orchestre; multe dintre înregistrările sale au primit premii internaționale.

Din anul 2000, Zacharias a fost dirijorul principal al Orchestrei de Cameră din Lausanne și împreună cu aceasta a realizat un număr de înregistrări aclamate de critici, ce includ lucrări de Mozart, Schumann, Chopin și Michael Haydn. Mai mult decât atât, el este adesea reinvitat să dirijeze Orchestra Națională din Lyon. De-a lungul stagiunii, Christian Zacharias continuă, de asemenea, o strânsă cooperare artistică cu Orchestra Simfonică din Gothenburg, Orchestra de Cameră din Lausanne și Orchestra de Cameră St. Paul. Din 2011, este profesor de orchestră la Academia de Muzică și Dramă din Gothenburg.

DOCUMENTAR | Radio România organizează RadiRo - unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio (18-25 noiembrie 2018)
Festivalul internațional al orchestrelor radio – RadiRo – septembrie 2012. Foto: Alexandru Dolea

În cadrul celor șapte zile de festival au fost susținute 7 concerte simfonice la Sala Palatului și 5 recitaluri și concerte la Sala Radio.

– Duminică, 23 septembrie 2012, la Sala Mare a Palatului a avut loc un concert susținut de Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio, dirijor: Christian Zacharias, maestru de cor: Dan Mihai Goia, soliști: Sibylla Rubens – Soprană, Ruxandra Donose – Mezzo, Jörg Dürmüller – Tenor, Sebastian Holecek – Bas-Bariton. În program: Fr. Schubert – Trei Entr’acte din opera Rosamunda op.26 (D 797) și L. v. Beethoven – Simfonia nr.9 în re minor op.125

DOCUMENTAR | Radio România organizează RadiRo - unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio (18-25 noiembrie 2018)
Orchestra Națională Radio. Foto: Alexandru Dolea

– Luni, 24 septembrie 2012 – la Sala „Mihail Jora” a Societății Române de Radiodifuziune a avut loc u  recital cu Cvartetul cu pian „Rivinius”. În program: Fr. Schubert – Cvartetul în fa major pentru vioară, violă, violoncel și pian – Adagio și Rondo concertante (D 487), D. Dediu –  Pirouettes Pierrotiènnes  pentru  vioară, violă, violoncel și pian op.142 (2010), Th. Blomenkamp  – Toccata, Tombeau und Torso (2009) – Trei piese pentru cvartet cu pian (dedicate Cvartetului Rivinius) și G. Fauré – Cvartetul nr. 1 în do minor pentru vioară, violă, violoncel și pian op.15 (1876-79)

– Luni, 24 septembrie 2012, la Sala Mare a Palatului a avut loc un concert susținut de Orchestra Rai Torino, Dirijor: Juraj Valcuha, Solist: Alexandru Tomescu. În program: P.I. Ceaikovski – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major op.35 și S. Rahmaninov – Simfonia nr. 3 în la minor op.44

– Marți, 25 septembrie 2012 – la Sala „Mihail Jora” a Societății Române de Radiodifuziune avea loc un recital cu: Julian Steckel și Cvartetul „AD LIBITUM”. În program: Alexandr Borodin – Cvartetul de coarde in Re Major no.2, Igor Stravinsky – Trei piese pentru cvartet de coarde și Fr. Schubert – Cvintetul cu doua violoncele în Do Major Op.163,  D956

– Marți, 25 septembrie 2012, la Sala Mare a Palatului, Orchestra Rai Torino concerta sub bagheta dirijorului Juraj Valcuha, Solist: Christian Zacharias. În program: J. Brahms – Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 în si bemol major op.83, R. Strauss – Till Eugenspiegel  op. 28 și R. Strauss – Suita de concert Der Rosenkavalier op.59

– Miercuri, 26 septembrie 2012 – la Sala „Mihail Jora” a Societății Române de Radiodifuziune, avea loc conferința susținută de Christian Zacharias, „Poetica spațiului muzical la Schubert”.

– Miercuri, 26 septembrie 2012 – la Sala Mare a Palatului, avea loc concertul susținut de Orchestra Radio France, Dirijor: Ion Marin, Solist: Jian Wang. În program: A. Dvořák – Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor op.104 (B 191) și D. Șostakovici – Simfonia nr.6 în si minor op.54

– Joi, 27 septembrie 2012 – la Sala „Mihail Jora” a Societății Române de Radiodifuziune avea loc recitalul Cvartetului „Voces”, invitat fiind Christian Zacharias. În program: Fr. Schubert – Cvintetul „Păstrăvul” în la major op. postum 114 ( D 667)  și Mozart – Cvintetul nr. 4 în sol minor, K.516

– Joi, 27 septembrie 2012 – la Sala Mare a Palatului avea loc concertul Orchestrei Naționale Radio, Dirijor: Horia Andreescu, Solist: Maxim Vengerov. În program: C. Silvestri – Preludiu și Fugă nr. 2 op.17, L. w. Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în re major op.61 și L. w. Beethoven – Simfonia nr.5 în do minor op. 67

DOCUMENTAR | Radio România organizează RadiRo - unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio (18-25 noiembrie 2018)
Maxim Vengerov. Foto: Alexandru Dolea

– Vineri, 28 septembrie 2012 – la Sala „Mihail Jora” a Societății Române de Radiodifuziune, Orchestra de Cameră Radio concerta sub bagheta dirijorului Paul Meyer, Soliști: Isabelle van Keulen, Luiza Borac. În program: Fany Mendelssohn Hensel – „Das Jahr” , Mendelssohn – Uvertura la „Hybridele” și Mendelssohn – Concertul pentru vioară, pian și orchestră de coarde în re minor op. 102

– Vineri, 28 septembrie 2012 – la Sala Mare a Palatului, concertul Orchestrei BBC era dirijat de Neeme  Järvi, Solist: Viviane Hagner. În program: G. Enescu – Rapsodia nr. 1 în la major op.11, M. Bruch – Fantezia Scoțiană op.46 și Fr. Schubert – Simfonia nr. 9 în do major (D 944)

– Sâmbătă, 29 septembrie 2012 – în încheierea Festivalului RadiRo, la Sala Mare a Palatului, Orchestra BBC susținea un nou concert, Dirijor: Neeme Järvi, Solist: Dan Grigore. În program: G. Enescu – Rapsodia nr. 2 în re major op.11, S. Rahmaninov – Variațiuni pe o temă de Paganini op.43 și D. Șostakovici – Simfonia nr. 4 în do minor op.43.

 

► 20 – 27 septembrie 2014 – Bucureștiul recucerea fervoarea și tonusul artistic al unei veritabile capitale europene la ediția a II-a a RadiRo – Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio, desfășurată sub înaltul patronaj al Guvernului României, cu sprijinul European Broadcasting Union. Timp de o săptămână, sala de concerte și scena undelor s-au întâlnit la Festivalul RadiRo, o manifestare unicat, care aducea la București 5 orchestre radio, soliști și dirijori de talie mondială, peste 8000 de spectatori asitând la evenimentele de înaltă ținută artistică. Bugetul celei de-a doua  ediții a festivalului a fost de circa 800.000 euro.

În acest an, la ediția a doua, au concertat la București, în cele 8 zile de festival, Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Orchestre National de France și Orchestra Națională Radio, sub bagheta unor dirijori de renume ca Joshua Weilerstein, Ondrej Lenárd, Stéphane Denève, Case Scaglione, Vassily Sinaisky, Tiberiu Soare și Cristian Mandeal.

Soliști de mare virtuozitate și sensibilitate artistică au fost protagoniștii serilor RadiRo: pianistul Jonathan Biss, soprana Katarina Jovanovic, pianistul Jan Simon, alături de violoniștii Nikolaj Znaider și Vadim Gluzman, mezzo-soprana Ruxandra Donose, pianistul Horia Mihail și violonistul Alexandru Tomescu.

Personalitatea remarcabilă a directorului de onoare al acestei ediții, muzician, pianist și dirijor român, director general al Filarmonicii „George Enescu” din 1991, Cristian Mandealadăuga un plus de prestigiu și valoare europeană Festivalului RadiRo. Cu sute de concerte dirijate în 35 de țări de pe 4 continente, aflându-se mereu în compania celor mai reputați artiști ai scenei muzicale contemporane, Cristian Mandeal este astăzi unul dintre marii dirijori care aparțin nu doar României, ci lumii întregi. Cu o formidabilă finețe și generozitate artistică, dirijorul Cristian Mandeal creează în concertele sale – iar spectatorii simt acest lucru de fiecare dată! – o adevărată „chimie” a comunicării cu orchestra și publicul.

Un asemenea flux de energie își propunea să transmită Festivalul RadiRo, pentru ca muzica să călătorească liber în spațiul viu al sălii de concerte.

DOCUMENTAR | Radio România organizează RadiRo - unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio (18-25 noiembrie 2018)
Orchestra simfonică a radioului finlandez. Foto: Alexandru Dolea

– Sâmbătă, 20 septembrie 2014 – Finnish Radio Symphony Orchestra concerta sub bagheta dirijorului Joshua Weilerstein, Solist: Jonathan Biss – pian. În program: J. Sibelius: Cântecul primăverii, op. 16, L. van Beethoven: Concertul nr. 4 în sol major pentru pian și orchestră, op. 58, E. Grieg: Peer Gynt – Suita nr. 1, op. 46 și R. Strauss: Till Eulenspiegels Lustige Streiche, op. 28

– Duminică, 21 septembrie 2014 – avea loc concertul Orchestrei Naționale Radio, Dirijor: Cristian  Mandeal, Solistă: Katarina  Jovanović – soprană. În program: G. Enescu: Rapsodia română nr. 2 în re major, op. 11, R. Strauss: Ultimele patru lieduri și R. Strauss: Simfonia Alpilor, op. 64

– Luni 22 septembrie 2014 – Prague Radio Symphony Orchestra concerta sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, Solist: Jan Simon – pian. În program: A. Dvořák: Concertul în sol minor pentru pian și orchestră, op. 33 și G. Mahler: Simfonia I în re major – Titanul

DOCUMENTAR | Radio România organizează RadiRo - unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio (18-25 noiembrie 2018)
Orchestra Simfonică Radio Praga, dirijor Tiberiu Soare. Foto: Alxandru Dolea

– Marți 23 septembrie 2014, Prague Radio Symphony Orchestra susținea un nou concert, Dirijor: Ondrej Lenárd, Solist: Horia Mihail – pian. În program: R. Strauss: Cavalerul rozelor – Vals, R. Strauss: Burlesk pentru pian și orchestră și A. Dvořák: Simfonia a VII-a în re minor, op. 70

– Miercuri 24 septembrie 2014 – a avut loc un concert susținut de Stuttgart Radio Symphony Orchestra, Dirijor: Stéphane  Denève, Solistă: Ruxandra Donose – mezzosoprană. În program: R. Strauss: Don Juan, op. 20, M. Ravel: Șeherazada

  1. Strauss: Moarte și transfigurație, op. 24 și M. Ravel: La Valse

– Joi 25 septembrie 2014 – Stuttgart Radio Symphony Orchestra susținea un nou concert, Dirijor: Stéphane  Denève, Solist: Nikolaj Znaider – vioară. În program: B. Bartók: Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră, BB 117 și J. Brahms: Simfonia a IV-a în mi minor, op. 98.

– Vineri 26 septembrie 2014 – concertul susținut de Orchestra Națională Radio, l-a avut ca dirijor pe Case Scaglione, Solist: Alexandru Tomescu – vioară. În program: Cl. Debussy: Prélude à l’après-midi d’un faune, R. Strauss: Concertul în re minor pentru vioară și orchestră, op. 8 și J. Brahms: Simfonia a III-a în fa major, op. 90.

– Sâmbătă, 27 septembrie, în uiltima zi a celei de-a IIa ediții a RadiRo, Orchestre National de France concerta sub bagheta dirijorului Vassilly Sinaisky, Solist:    Vadim Gluzman – vioară. În program: R. Strauss: Träumerei am Kamin din opera Intermezzo, A. Glazunov: Concertul în la minor pentru vioară și orchestră, op. 82 și S. Rachmaninov: Simfonia a II-a în mi minor, op. 27.

DOCUMENTAR | Radio România organizează RadiRo - unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio (18-25 noiembrie 2018)
Orchestre National de France. Foto: Alexandru Dolea

► 23 septembrie – 1 octombrie 2016 – 9 concerte în 9 zile de festival, 6 orchestre simfonice din Europa și Asia, 19 dirijori și soliști care țineau capul de afiș al scenei muzicale internaționale: astfel suna cartea de vizită a celei de a treia ediții a Festivalului RadiRo, organizat de Radio România, la Sala Radio. În total, 750 de muzicieni români și străini s-au aflat pe scena RadiRo, ediția a III-a

În 2016, Festivalul RadiRo, devenit între timp un reper și un eveniment cu profil unic pe harta festivalurilor de muzică clasică din lume, a prezentat un program – maraton într-un spectaculos dialog al repertoriului clasic, modern și contemporan. Bugetul celei de-a treia ediții a festivalului a fost de circa 800.000 euro.

Au evoluat pe scena festivalului, în premieră, o orchestră din Asia, Orchestra Simfonică din Shenzhen, apoi Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena, BBC Concert Orchestra și, gazda evenimentului, Orchestra Națională Radio.

Kristjan Järvi, dirijor – șef al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, alături de care a primit premiul European Culture Award în 2013, a fost directorul de onoare al RadiRo 2016.

Despre Festivalul RadiRo, Kristjan Järvi a declarat: „Mă bucur să particip la acest minunat festival alături de Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig. Îmi place mult Bucureștiul, simt multă căldură și afecțiune aici. Radioul este pentru orchestrele radio cea mai bună formă de comunicare către întreaga lume, radioul este aici pentru oameni. Este momentul să mergem mai departe, să reinventăm radioul, iar Radio România face un lucru extraordinar prin organizarea acestui festival, dă un semnal important în acest sens. Sunt foarte nerăbdător să văd ce va aduce în viitor acest festival”.

DOCUMENTAR | Radio România organizează RadiRo - unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio (18-25 noiembrie 2018)
Kristjan Järvi. Foto: Alexandru Dolea

Un patronaj spiritual care vorbește de la sine despre spiritul acestei ediții a Festivalului: la fel ca dirijorul Kristjan Järvi, director muzical al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, RadiRo își propunea în acest an, cu sensibilitate și inteligență, să provoace, discret și natural, frontierele între diversele genuri muzicale, pentru a aborda un repertoriu transcultural.

S-au întrecut în abordări inovative, de la pupitrul orchestrelor radio invitate, dirijori de calibru ca Lin Daye, Miguel Harth – Bedoya, Cristian Măcelaru, Cornelius Meister, Leo Hussain, Barry Wordsworth și, desigur, Kristjan Järvi. Prin magia modului lor unic de interpretare, care le-a adus aprecierea unanimă a criticilor și a publicului, au dat viață unor partituri celebre violoniștii Gidon Kremer, Alexandru Tomescu și Gabriel Croitoru, pianiștii Stefano Bollani, Zhang Zuo, Vadym Kholodenko și Denis Kozhukhin, violoncelistul Răzvan Suma, alături de Tine Thing Helseth – trompetă și de alți soliști instrumentiști invitați.

– Vineri, 23 septembrie 2016 – Concertul de deschidere a a fost susținut, în premieră la RadiRo și la București, de un ansamblu simfonic din Asia, Orchestra Simfonică din Shenzhen, China, cu participarea pianistei Zhang Zuo și a violonistului Gabriel Croitoru

DOCUMENTAR | Radio România organizează RadiRo - unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio (18-25 noiembrie 2018)
Orchestra Simfonică din Shenzhen, China. Foto: Alexandru Dolea

– Sâmbătă, 24 septembrie 2016 – Orchestra Simfonică Radio din Norvegia concerta la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Miguel Harth – Bedoya, Solist: Tine Thing Helseth – trompetă. În program: E. Grieg: Selecțiuni din Peer Gynt, A. Janson: Variations over Variations over a Norwegian folk tune și E. Elgar: Variațiuni pe o temă originală – Enigma, op. 36

– Duminică, 25 septembrie 2016 – Concert susținut de Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, Dirijor: Miguel Harth – Bedoya, Solist: Vadym Kholodenko – pian. În program: G. Tveitt: Selecțiuni din Hundrad Hardingtinar, op. 151, E. Grieg: Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 16 și R. Schumann: Simfonia nr. 2 în do major, op. 61

– Luni, 26 septembrie 2016 – Orchestra Națională Radio concerta sub conducerea dirijorului Cristian Măcelaru, Solist: Răzvan Suma. În program: J. Haydn: Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră, Hob.VIIb:1 și C. Orff: Carmina Burana, Cu participarea Corului Academic Radio, dirijor: Ciprian Țuțu și a Corului de Copii Radio, dirijor: Voicu Popescu

– Marți, 27 septembrie 2016 – Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, dirijor: Kristjan Järvi, Solist: Denis Kozhukhin. În program: S. Reich: Variations for Winds, Strings and Keyboards, S. Rachmaninov: Concertul nr. 4 în sol minor pentru pian și orchestră, op. 40 și R. Schumann: Simfonia nr. 4 în re minor, op. 120.

– Miercuri, 28 septembrie 2016 – Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig susținea un nou concert, Dirijor: Kristjan Järvi, Solist: Stefano Bollani – pian. În program: R. Strauss: Patru interludii din opera Intermezzo, G. Gershwin: Rhapsody in Blue și P. Ceaikovski: Suită din Lacul lebedelor.

– Joi, 29 septembrie 2016 – Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena susținea un concert, Dirijor: Cornelius Meister, Solist: Gidon Kremer – vioară. În program: G. Resch: Inseln, M. Weinberg: Concert pentru vioară și orchestră și J. Sibelius: Simfonia nr. 1 în mi minor, op. 39.

– Vineri, 30 septembrie 2016 – Concert susținut de Orchestra Națională Radio, Dirijor: Leo Hussain, Solist : Alexandru Tomescu – vioară. În program: B. Britten: 4 Sea Interludes from Peter Grimes, S. Barber: Concertul pentru vioară și orchestră, op. 14 și J. Brahms: Simfonia nr. 2 în re major, op. 73.

– Sâmbătă, 1 octombrie 2016 – În încheierea festivalului, avea loc concertul BBC Concert Orchestra, Dirijor: Barry Wordsworth, fost director muzical al The Royal Ballet din Londra, Soliști: Charles Mutter – vioară, Ileana Ruhemann – flaut, Rob Jordan – cimpoi. În program: H. Berlioz: Uvertura Carnavalul roman, op. 9, G. Barker: New Work for Violin, A. Copland: Rodeo: Four Dance Episodes, B. Britten: Young Person’s Guide to the Orchestra, M. Arnold: Concertul nr. 1 pentru flaut și P. M. Davies: An Orkney Wedding with Sunrise.

* * * * *

Cea de-a IV-a ediție a festivalului ”RadiRo”, se va desfășura între 18 și 25 noiembrie 2018, fiind singurul festival dedicat orchestrelor radio din Europa și din lume, eveniment produs și organizat de Radio România. Festivalul va cuprinde două secțiuni: concerte simfonice – derulate la Sala Radio și, în premieră la această ediție, concerte de jazz – prezentate la  Sala Auditorium – Muzeul Național de Artă al României.

Organizat o dată la 2 ani (alternat cu Festivalul Internațional ”George Enescu”), începând din anul 2012, ”RadiRo” a reușit performanța de a aduce în fața publicului din România orchestre de primă mărime ale radiourilor publice din Europa și Asia. Bugetul estimat al celei de-a patra ediții a festivalului este, la fel ca la precedentele două ediții, de circa 800.000 euro.

Ediția 2018 a ”RadiRo” aduce la Sala Radio orchestre europene de prestigiu, ce aparțin unora dintre cele mai importante posturi publice de radio: BBC Philharmonic Orchestra (Marea Britanie), Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii MDR din Leipzig (Germania), Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze (RTÉ National Symphony Orchestra), Orchestra Radiodifuziunii Elveției Italiene (Orchestra de la Svizzera Italiana) din Lugano, alături de ”gazda” evenimentului, Orchestra Națională Radio România.

Printre invitații care vor concerta în Festivalul ”RadiRo” se numără dirijori și soliști pe primă mărime ai scenelor internaționale: dirijorii Vladimir Ashkenazy, Nathalie Stutzmann, pianiștii Mihai Ritivoiu – laureat al Concursului Internațional ”George Enescu”, David Fray, Javier Perianes, violoncelistul Andrei Ioniță – una dintre vedetele tinerei generații, câștigător al Marelui Premiu la Concursul Internațional Ceaikovski (Moscova).

La RadiRo ediția a IV-a, patru mari muzicieni aplaudați în cele mai importante săli de concerte ale lumii sosesc împreună cu instrumentele lor de patrimoniu universal – 3 viori Stradivarius și violoncelul de colecție Giovanni Battista Rogeri (1671).

Cea mai veche orchestră radio din lume – MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (Germania) – va susține două concerte extraordinare la București în cadrul Festivalului RadiRo. Fondată în 1923, orchestra își are rădăcinile într-o regiune impregnată de arta unor compozitori de geniu, ca Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Richard Wagner, Robert Schumann, Franz Liszt sau Kurt Weill.

În cadrul celei de-a IV-a ediții a festivalului, alături de alte câteva mari ansambluri europene, MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (Germania) va concerta la Sala Radio sub bagheta lui Robert Trevino, unul dintre cei mai apreciați tineri dirijori americani ai momentului. Artistul a activat ca dirijor asociat al New York City Opera (2009-2011) și al Orchestrei Simfonice din Cincinnati (2011-2015). Promotor al muzicii contemporane, Robert Trevino a dirijat în premieră mondială lucrări ale unor renumiți compozitori precum André Previn, Phillip Glass, Jennifer Higdon, Sofia Gubaidulina. În prezent este director muzical al Orchestrei Naționale Basce, fiind desemnat recent și dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Malmö.

Luni, 19 noiembrie, concertul de la Sala Radio susținut de MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra o va aduce în fața publicului din România pe apreciata violonistă olandeză Simone Lamsma, care cântă pe vioara de patrimoniu universal Stradivarius „Mlynarski” (1718). Violonista olandeză stăpânește un repertoriu uluitor, incluzând mai mult de 60 de concerte și, de asemenea, o bogată literatură camerală. Cu apariții aplaudate pe marile scene ale lumii și cronici elogioase, Simone Lamsma a făcut cunoștință anul trecut cu publicul din România, când a debutat în Festivalul Enescu, într-un program al ansamblului Les Siècles, condus de François-Xavier Roth. Programul serii cuprinde Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră semnat de Max Bruch și Simfonia a V-a, creație a lui Gustav Mahler.

Marți, 20 noiembrie, concertul susținut de MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra îl aduce pe scena Sălii Radio pe tânărul pianist român Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Internațional George Enescu, secțiunea pian, în 2011. În cadrul concursului inițiat de Radio România Muzical – Discurile Anului 2018 – albumul de debut al lui Mihai Ritivoiu (cu lucrări de Cesar Franck, George Enescu și Franz Liszt), lansat în luna martie 2018 la casa de discuri „Genuin” din Leipzig, conduce în acest moment în top-ul voturilor publicului ! Mihai Ritivoiu a susținut concerte de cameră și recitaluri în România, Anglia, Franța, Portugalia, Elveția și Italia, în săli ca Ateneul Român, St Martin-in-the-Fields, Wigmore Hall, Barbican Centre, West Road Concert Hall și Ernest Ansermet Studio. În 2015 a câștigat Medalia de Aur din partea „Beethoven Piano Society of Europe” din Londra. La Sala Radio va interpreta Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Serghei Prokofiev. În a doua parte a serii veți asculta poemul simfonic ”O viață de erou” – Richard Strauss.

Seria de concerte de jazz  va fi susținută de Big Band-uri ale radiodifuziunilor publice din Danemarca, Croația și bineînțeles, România. Vedeta acestei serii de concerte va fi Aura Urziceanu, care va reveni în România după mai mulți ani, special pentru a cânta în fața publicului Festivalului ”RadiRo”, alături de Big Band-ul Radio România dirijat de Ionel Tudor.

Aura Urziceanu a început să studieze vioara cu tatăl ei, Nelu Urziceanu, fost violonist în Orchestra Radio și profesor de vioară, iar la vârsta de opt ani deja își dorea să cânte ca solistă vocală.

La 14 ani, dirijorul secund al Orchestrei de Estradă Radio, violonistul Jean Ionescu, a dus-o pe Aura în studioul 4 al Radioului, unde a ascultat orchestrația imprimată a piesei americane, cu titlu și versuri românești, ”Vreau să cânt și eu la televizor”, lansându-se astfel la radio. Câteva luni mai târziu a lansat, la televiziune, melodia ”Soarele e îndrăgostit de Mamaia”, prezentată anterior la prima ediție (1963) a Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia.

A absolvit clasa de canto de muzică ușoară, condusă de profesoara Florica Orăscu, la Școala Populară de Artă din București.

La vârsta de 16 ani, a fost distribuită în spectacolul ”Jazz-jazz-jazz”, la Teatrul Evreiesc de Stat, alături de pianistul Iancsi Korossy, contrabasistul Johnny Răducanu, bateristul Miki Mănăilă și balerinele Miriam Răducanu și Cecilia Hoppe. S-a făcut remarcată în jazz, cu o adaptare a Rapsodiei române nr. 1 de George Enescu.

În decembrie 2005, a susținut un concert extraordinar aniversar (45 de ani de carieră), cu participare internațională: Ron Rully (Canada), Elia & Band (Anglia), George Urziceanu (Germania), Falvius & Eurosound (Germania). Ionel Tudor a condus Big Band-ul Radio, iar în spectacol a fost invitat și muzicianul și dirijorul Mădălin Voicu.

Cariera Aurei Urziceanu reprezintă o îmbinare variată de genuri muzicale: de la pop la folclor, de la muzica clasică la jazz, inclusiv concerte și show-uri de televiziune. A susținut turnee în S.U.A, Brazilia, Japonia, Australia si Europa, oferind concerte în compania unor mari muzicieni și instrumentiști americani precum Duke Ellington, Quincy Jones, Thad Jones & Mel Lewis Orchestra, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Horace Silver, Clark Terry, Stan Gets. Big Band-ul Radio este condus în prezent de Ionel Tudor, compozitor, dirijor și orchestrator extrem de apreciat și de premiat.

Așa cum aminteam, prin această ediție a festivalului Radio România marchează și cele două evenimente importante ale acestui an – aniversarea împlinirii a 90 de ani de existență a postului public de radio (1 noiembrie) și aniversarea Centenarului României (1 decembrie).

Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate și difuzate ulterior de Televiziunea Română și difuzate, de asemenea, de toate radiodifuziunile membre ale Uniunii Europene de Radio.

Festivalul internațional al orchestrelor Radio, RadiRo, ediția a IV-a, propune o serie de concerte simfonice remarcabile care vor avea loc la Sala Radio:

– Duminică 18 noiembrie 2018, de la ora 19:00 – Orchestra Națională Radio, Dirijor: Jean-Claude Casadesus, Solist: Javier Perianes – pian. În program: George Enescu: Rapsodia op. 11 nr. 1 în La major, Maurice Ravel: Concertul în Sol pentru pian și orchestră, Maurice Ravel: Pavana pentru o infantă defunctă, Claude Debussy: Preludiu la după-amiaza unui faun și Maurice Ravel: Suita a II-a ”Daphnis si Chloé”. Își dă concursul Corul Academic Radio, Dirijor: Ciprian Țuțu

– Luni 19 noiembrie 2018, ora 19:00 – MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra, Dirijor: Robert Trevino, Solistă: Simone Lamsma – vioară. În program: Max Bruch : Concertul nr. 1 op. 26 în sol minor pentru vioară și orchestră și Gustav Mahler: Simfonia a V-a

– Marți 20 noiembrie 2018, ora 19:00 – MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra, Dirijor: Robert Trevino, Solist: Mihai Ritivoiu – pian. În program: Serghei Prokofiev: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră și Richard Strauss: Poemul simfonic  op. 40 ”O viață de erou”.

– Miercuri 21 noiembrie 2018, ora 19:00 – Orchestra Națională Radio, Dirijor: Frédéric Chaslin, Solist: David Fray – pian. În program: Piotr Ilici Ceaikovski:  Uvertura-fantezie ”Romeo și Julieta”, Robert Schumann:  Concertul op. 54 în la minor pentru pian și orchestră și Nikolai Rimski – Korsakov:  Suita simfonică ”Seherazada”.

– Joi 22 noiembrie 2018, ora 19:00 – BBC Philharmonic Orchestra, Dirijor: Moritz Gnann, Solist: Andrei Ioniță – violoncel. În program: Rudi Stephan: 1912 Music for Orchestra, Joseph Haydn: Concertul în Do major pentru violoncel și orchestră, George Enescu:  Rapsodia op. 11 nr. 2 în Re major și Dmitri Sostakovici: Simfonia a IX-a op. 70.

– Vineri 23 noiembrie 2018, ora 19:00 – BBC Philharmonic Orchestra, Dirijor: Ben Gernon, Solist: Kristóf Baráti – vioară. În program: Béla Bartók : Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră și Serghei Rachmaninov: Simfonia a II-a op. 27 în mi minor

– Sâmbătă  24 noiembrie 2018, ora 19:00 – Orchestra de la Svizzera Italiana Lugano, Dirijor: Vladimir Ashkenazy, Solist: Nelson Goerner – pian. În program:

Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura operei ”Nunta lui Figaro”, Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul nr. 24 KV 491 în do minor pentru pian și orchestră și Jean Sibelius:  Muzica de scenă „Pelléas și Mélisande” op. 46.

– Duminică 25 noiembrie 2018, ora 19:00 – RTÉ National Symphnony Orchestra, Dirijoare: Nathalie Stutzmann, Solist: Ray Chen – vioară. Un program integral Ceaikovski: Uvertura operei „Dama de pică”, Poloneza din opera „Evgheni Oneghin”, Concertul op. 35 în Re major pentru vioară și orchestră și Simfonia a V-a op. 64 în mi minor.

Așa cum aminteam, RadiRo – unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio, eveniment organizat și produs o dată la 2 ani de Radio România, propune pentru prima oară publicului, la cea de-a IV-a ediție a evenimentului, în perioada 18 – 25 noiembrie 2018, o secțiune de Jazz, ce completează programul ofertant de concerte simfonice. Între 21 și 24 noiembrie, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (MNAR) va găzdui 4 concerte de jazz (în timp ce concertele simfonice se vor derula la Sala Radio).

– Miercuri, 21 noiembrie 2018, de la ora 19:00 – apreciata interpretă de jazz Aura Urziceanu (stabilită în Canada) revine în fața publicului român după o lungă pauză, la invitația Festivalului RadiRo! Dat fiind faptul că evenimentul pe care îl prezintă alături de Big Band-ul Radio (dirijor: Ionel Tudor) este deja sold-out, concertul va fi reluat și sâmbătă, 24 noiembrie (19:00).

Cariera Aurei Urziceanu reprezintă o îmbinare variată de genuri muzicale: de la pop la folclor, de la muzica clasică la jazz, inclusiv concerte și show-uri de televiziune. A susținut turnee în S.U.A, Brazilia, Japonia, Australia si Europa, oferind concerte în compania unor mari muzicieni și instrumentiști americani precum Duke Ellington, Quincy Jones, Thad Jones & Mel Lewis Orchestra, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Horace Silver, Clark Terry, Stan Gets. Big Band-ul Radio este condus în prezent de Ionel Tudor, compozitor, dirijor și orchestrator extrem de apreciat și de premiat.

– Joi, 22 noiembrie 2018, de la ora 19:00 – Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croația), cu o istorie de 70 de ani, un big band dintre cele mai vechi din lume, va evolua la Sala Auditorium – MNAR. Pe lângă participările la numeroase concerte publice și programe independente în Croația și în străinătate, din anul 2000 formația are propria stagiune de concerte, care este difuzată pe Canalul 3 al Radiodifuziunii din Croația.

Iubitorii jazz-ului îl vor aprecia pe Miron Hauser în triplă ipostază (solist trombon, dirijor și compozitor). Din 2011 este membru permanent al Orchestrei de Jazz a Radioteleviziunii din Croația și al Jazzistra Orchestra. Proiectul său muzical Tu fragrancia a fost prezentat în Croația, Italia (Festivalul de Jazz de la Muggia) și în Slovenia, în colaborare cu Big Band-ul Radioteleviziunii din Ljubljana.

– Vineri, 23 noiembrie 2018, de la ora 19:00 – este rândul formației din Danemarca – Danish Radio Big Band, să facă cunoștință cu publicul de jazz din România. Marilyn Mazur, percuționistă daneză născută la New York City, și Danish Radio Big Band, premiată în cadrul Grammy Awards, concertează pentru prima oară împreună, într-un mix de energie și inventivitate. Vă veți bucura de o avalanșă fascinantă de ritm și sunet, sub bagheta dirijoarei japoneze Miho Hazama, care s-a aflat la pupitrul formației în seara de deschidere a Festivalului de Jazz de la Tokyo din vara anului 2018.

Compozitoarea și percuționista Marilyn Mazur este o figură celebră atât în țara sa natală, cât și în lumea jazz-ului internațional. A concertat alături de Miles Davis, Jan Garbarek și Wayne Shorter, iar în Danemarca este apreciată pentru colaborarea sa îndelungată cu legende ale jazz-ului, ca NHØP și Palle Mikkelborg. Ca element special în program, formația a realizat o selecție a celor mai apreciate compoziții semnate de Marilyn Mazur pentru big band, convingând-o în același timp să compună o piesă special pentru acest concert.

Născută la Tokyo, Miho Hazama este una dintre pianistele tinere foarte talentate care activează astăzi pe scena muzicală din New York. Miho are la activ 2 albume publicate de Universal Music Japan / Sunnyside Records, foarte apreciate deopotrivă de critici și de public. Compoziția rămâne adevărata ei vocație, și, pe lângă evoluția ei în cadrul m_unit, formația alături de care s-a afirmat, a compus lucrări și pentru alte ansambluri, ca Orchestra Filarmonică din Tokyo, Nobuya Sugawa, Compania de Balet Ashley Bouder și Yamaha Symphonic Band. Este director artistic asociat al New York Jazzharmonic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău