Deputații din opoziție - Guvernatorul BNM trebuie să publice raportul Kroll-2

  • 29 Noiembrie 2018 19:14
Deputații din opoziție - Guvernatorul BNM trebuie să publice raportul Kroll-2

Deputații din opoziție consideră că noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) trebuie să publice raportul Kroll-2. Potrivit reporterului agenției INFOTAG, despre aceasta ei au declarat joi, în cadrul dezbaterilor pe marginea candidaturii lui Octavian Armașu la funcția de guvernator al BNM.

Deputatul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Iurie Țap, a amintit că "despre aceasta se menționează și în rezoluția Parlamentului European privind situația din Moldova, aprobată la 14 noiembrie.

Țap a mai menționat că investigarea furtului miliardului este cerută și de FMI, iar "guvernatorul BNM este una dintre cele două persoane care au semnat Memorandumul de înțelegere între Moldova și Uniunea Europeană, cunoscut sub numele de 28 de condiții (pentru a primi asistența macrofinanciară din partea UE - "I.")".

"Strategia de recuperare a banilor furați de la trei bănci a fost publicată la opt luni de la încheierea memorandumului. BNM este destinatarul final al raportului (agenției de detectivi Kroll - "I.") Atunci când garanția de stat a fost transferată în datorie publică, nu putem vorbi despre secret (se referă la faptul că al doilea raport Kroll este secretizat - "I."), a spus Țap, comentând afirmațiile lui Armașu precum că raportul Kroll nu va fi publicat, iar BNM nu este autorizată să investigheze furtul.

Potrivit lui, Armașu a fost membru al Guvernului care și-a asumat angajamentul față de Parlament atunci când a transferat garanțiile de stat în datorie, iar acest lucru este menționat în rezoluția Parlamentului European drept o eroare care a dus la scăderea încrederii populației în autorități.

Colega sa de partid, Maria Ciobanu, consideră că "este imposibil să găsești o persoană mai loială guvernării actuale decât Armașu".

Sursa: INFOTAG

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău