Custodele Coroanei României, la un 100 de ani de la încheierea I-lui Război Mondial, despre sacrificiul strămoșilor noștri

  • 11 Noiembrie 2018 13:01
Custodele Coroanei României, la un 100 de ani de la încheierea I-lui Război Mondial, despre  sacrificiul strămoșilor noștri

Suferința și sacrificiul strămoșilor noștri ne leagă astăzi în omenie, speranță, compasiune și toleranță, afirmă Custodele Coroanei Române, Margareta, într-un mesaj transmis, duminică, la împlinirea unui secol de la încheierea Primului Război Mondial.

"Mă adresez fiecărui român în parte, oriunde s-ar afla, în țară sau în lumea largă. Astăzi, în a unsprezecea zi din cea de-a unsprezecea lună a anului, la ora unsprezece, întreaga umanitate comemorează un secol de la încheierea Marelui Război, o tragedie care a costat peste nouă milioane de vieți, pe întreg globul pământesc. România a pierdut acum o sută de ani mai bine de o jumătate de milion de oameni de toate vârstele, dintr-o populație totalizând 7,5 milioane de locuitori. Vă chem să trăim în această dimineață un moment de comuniune, în suflet și în gând. Fiecare dintre familiile noastre a avut o victimă în anii cumpliți ai Primului Război Mondial. Fiecare dintre familiile noastre a fost în doliu, acum un secol. Suferința și sacrificiul strămoșilor noștri ne leagă astăzi în omenie, speranță, compasiune și toleranță. Și în mândrie. Ca orice profundă suferință, tragedia celor de acum o sută de ani are în ea ceva înălțător și dătător de curaj", afirmă Majestatea Sa Margareta, potrivit unui comunicat al Casei Regale, citat de Agerpres.

Custodele Coroanei reamintește că este și "un moment de reculegere în memoria celor care, pentru Națiune și Coroană, au sacrificat totul".

"În ciuda superiorității forțelor ostile, românii au rezistat și au atins, în numai doi ani, idealul suprem, consolidându-și identitatea și viitorul. Fidelitatea cu care românii s-au adunat în jurul Coroanei a fost temelia luptei politice și diplomatice a oamenilor de stat pentru recunoașterea unirii și consolidarea influenței românești în Europa. Se spune adesea că românii au fost norocoși să aibă o regină precum Maria și un suveran loial precum Ferdinand I, străbunicii mei. Se poate spune însă și contrariul: Ferdinand I și Maria au fost norocoși să aibă un astfel de popor. Așa să ne ajute Dumnezeu!", își încheie Custodele Coroanei mesajul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău