Curtea de Apel București respinge cererea de extrădare a jurnalistului turc, Kamil Demirkaya

  • 14 Decembrie 2018 11:12
Curtea de Apel București respinge cererea de extrădare a jurnalistului turc, Kamil Demirkaya

Un judecător de la Curtea de Apel București a respins, vineri, cererea autorităților turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicația "Zaman România".

Decizia a fost luată după aproximativ un sfert de oră de deliberări, având în vedere că și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București se opune extrădării jurnalistului.

Instanța a respins cererea pe motiv că nu sunt întrunite condițiile pentru extrădarea lui Kamil Demirkaya.

Pe numele acestuia a fost emis un mandat de extrădare de către autoritățile turce, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București l-au audiat, au decis să nu-l rețină și au trimis solicitarea în instanță.

Pe 6 decembrie, la Curtea de Apel, Kamil Demirkaya a declarat că nu dorește să fie extrădat în Turcia, deoarece Justiția de acolo nu funcționează, iar jurnaliștii și cadrele didactice sunt "o țintă".

Ziaristul a anunțat că a cerut azil în România iar acuzațiile care i se aduc de către autoritățile turce i se par "caraghioase". El a explicat că, oficial, autoritățile din Turcia îl acuză de faptul că a avut pe telefon o aplicație (bylock), folosită de susținătorii predicatorului Fethullah Gulen.

În sala de judecată, Kamil Demirkaya a explicat că în anul 1992 a plecat din Turcia, ocupându-se de activități educaționale în străinătate, printre care șase ani în Republica Moldova (1997 - 2003), unde a fost director la o unitate de învățământ, după care a condus redacția ziarului "Zaman" din Bulgaria (2003 - 2011), întorcându-se apoi în Turcia, unde s-a pensionat. În august 2016, a venit în România, fiind șeful ziarului "Zaman România".

Publicația "Zaman România" susține că autoritățile turce au emis un mandat de extrădare la ordinul președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Ziaristul turc locuiește în București împreună cu soția și fiul său în vârstă de 10 ani.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău