Completările la Legea privind controlul tutunului, aprobate de Comisia parlamentară

  • 20 Septembrie 2018 09:30
Completările la Legea privind controlul tutunului, aprobate de Comisia parlamentară

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a aprobat miercuri completările la Legea privind controlul tutunului prin introducerea unor inovații din domeniul fumatului.

Potrivit agenției INFOTAG, proiectul propune modificarea definiției „fumat". Astfel, textul propus este „inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii produselor din tutun sau produselor conexe, precum și inhalarea voluntară a aerosolilor rezultați în urma vaporizării substanțelor cu dispozitive electronice de tip "țigaretă electronică" sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului, indiferent dacă fumul sau aerosolii sunt inhalați sau expirați activ”.

Totodată, este definită noțiunea de țigaretă pentru dispozitive de încălzire prin produs din tutun destinat consumului prin intermediul unui dispozitiv special fără a se produce combustia amestecului.

Potrivit autorilor, modificările sunt necesare pentru informarea, avertizarea și protecția consumatorului produselor din tutun. Odată cu folosirea noilor modalități de consum a tutunului, prin metoda heat-not-burn, nu se diminuează efectele nocive ale fumatului, de aceea este importantă această reglementare.

Noua metodă presupune folosirea unui dispozitiv special care generează aerosolul de nicotină prin încălzirea unui băț de tutun măcinat și produse chimice, fără a lăsa tutunul să ia foc. La rândul lor, țigaretele special concepute pentru acest dispozitiv sunt alcătuite din elemente care includ un dop de tutun, un tub cu acetat gol, un filtru de peliculă de polimer, un filtru pentru muștucul de celuloză și o hârtie exterioară. La fel ca țigările ordinare și țigaretele electronice, această metodă utilizează un aerosol de particule ultrafine pentru a furniza nicotină. Aceste particule provoacă boli cardiace și pulmonare, iar efectele negative asupra sănătății lor nu scad proporțional cu reducerea dozei, astfel încât și nivelurile scăzute de expunere pot fi periculoase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău