Cineastul ucrainean Oleg Sentsov nu mai crede în eliberare, afirmă verișoara sa

  • 18 August 2018 07:58
Cineastul ucrainean Oleg Sentsov nu mai crede în eliberare, afirmă verișoara sa

Cineastul ucrainean Oleg Sentsov, după aproape 100 de zile de greva foamei într-o închisoare din Rusia, "își pierde speranța" și "nu mai crede" în eliberare, afirmă verișoara sa citată de AFP.

"Oleg își pierde speranța", a declarat Natalia Kaplan, care a anunțat săptămâna trecută că a primit o scrisoare de la cineast în care îi spunea că sfârșitul este "aproape". 

"În scrisoare mi-a scris că nu ar trebui să-i mai spun că o eliberare este aproape. Nu mai crede în ea", a asigurat Kaplan într-un interviu acordat joi seară. 

Potrivit Nataliei Kaplan, starea de sănătate a vărului ei "s-a deteriorat vizibil" de când a început greva foamei din 14 mai prin care cere eliberarea tuturor "prizonierilor politici" ucraineni deținuți în Rusia. 

"Are un puls foarte scăzut de 40 de bătăi pe minut. Se plânge de dureri cardiace care-i fac rău, e slăbit general și încearcă să nu se ridice des pentru a-și păstra forțele", a povestit ea. 

Oponent al anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, Sentsov a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru "terorism" și "trafic de arme" într-un proces calificat drept "stalinist" de ONG-ul Amnesty International și criticat de Kiev, Uniunea Europeană și Statele Unite.

Ambasadorii G7 la Kiev, precum și alte personalități din lumea culturală, precum cineastul elvețian Jean-Luc Godard sau actorul american Johnny Depp, au cerut eliberarea sa. 

Vinerea trecută, președintele francez Emmanuel Macron i-a făcut mai multe propuneri lui Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice în care i-a solicitat "să găsească urgent o soluție umanitară" pentru Oleg Sentsov. Însă Kremlinul nu a făcut nicio declarație de atunci, repetând miercuri că o grațiere nu ar putea fi acordată decât la cererea prizonierului, care refuză. 

Kaplan a precizat că așteaptă ca țările occidentale care fac presiuni la Moscova "să găsească pârghiile pentru eliberarea lui Oleg și a celorlalți prizonieri politici". "Pârghii există, nu mă îndoiesc", a asigurat Natalia Kaplan. 

Cazul cineastului ar putea fi discutat sâmbătă în timpul întâlnirii dintre cancelarul german Angela Merkel și președintele rus Vladimir Putin, în Germania. 

Mama regizorului, Ludmila, i-a scris la sfârșitul lunii iunie lui Putin, cerându-i să-l grațieze. 

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a repetat de mai multe ori că o grațiere nu poate fi acordată decât la cererea prizonierului. Oleg Sentsov refuză, scrie News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău