Cineastul Bernardo Bertolucci, personalitate marcantă a cinematografiei italiene, a murit la Roma la vârsta de 77 de an

  • 26 Noiembrie 2018 11:25
Cineastul Bernardo Bertolucci, personalitate marcantă a cinematografiei italiene, a murit la Roma la vârsta de 77 de an

Cineastul Bernardo Bertolucci, personalitate marcantă a cinematografiei italiene din a doua jumătate a secolului al XX-lea, autorul unor filme celebre precum "Ultimul tango la Paris" și "Ultimul împărat", a murit la Roma la vârsta de 77 de ani, a informat luni presa italiană, citată de agențiile de presă internaționale.

Flavia Schiavi, agentul de presă al cineastului italian, a dezvăluit că Bernardo Bertolucci a murit luni dimineață la Roma, la ora locală 07:00, din cauza unui cancer.

Poet, producător, scenarist și regizor, Bernardo Bertolucci era considerat ultimul ''mare maestru'' al cinematografiei italiene, grație unor capodopere precum "Ultimul împărat", cu care a câștigat în 1988 două premii Oscar - la categoriile "cel mai bun regizor" și "cel mai bun scenariu adaptat" .

Acel film epic a câștigat nouă în total nouă premii Oscar. Bernardo Bertolucci a fost primul cineast italiat premiat cu Oscarul pentru cel mai bun regizor.

Potrivit revistei Variety, Bernardo Bertolucci a influențat generații de cineaști prin operelor sale vizionare precum "Conformistul" (1970) și "Ultimul tango la Paris" (1972), care explorau politica și sexualitatea prin povestiri personale și abordări vizuale îndrăznețe.

Cel mai bun reprezentant al generației sale de cineaști italieni, Bernardo Bertolucci a reușit să își construiască o carieră prestigioasă atât în Europa, cât și la Hollywood, deși relația sa profesională cu marile studiouri americane a fost marcată de suișuri și coborâșuri. Însă, chiar și atunci când a lucrat cu studiourile hollywoodiene, Bertolucci a reușit întotdeauna să facă filme care erau considerate proiecții ale universului său artistic. AGERPRES/(AS - autori: Gabriela Ionescu, Florin Bădescu, editor online: Irina Giurgiu)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău