Chișinăul va continua să finanțeze bugetul regimului separatist de la Tiraspol prin achizițiile de energie

  • 14 Martie 2018 17:00
Chișinăul va continua să finanțeze bugetul regimului separatist de la Tiraspol prin achizițiile de energie

R. Moldova va achiziționa 70% din energia electrică necesară de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% - de la compania „DTEK PAVLOGRADUGOLI” din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Energocom a semnat noile contracte de furnizare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului și „DTEK PAVLOGRADUGOLI” din Ucraina, valabile până 31 martie 2019. Prețul mediu de achiziție constituie circa 5,24 cenți USD/kWh. 

„Deși prețul de achiziție oferit de către cei doi furnizori este mai mare decât cel din contractul precedent, tarifele plătite de cetățeni pentru energia electrică consumată nu se vor majora.  Și asta pentru că, în urma introducerii noii metodologii de calculare a prețurilor, dar și datorită evoluției cursului valutar, au fost identificate soluții pentru a nu admite majorarea tarifelor din cauza diferenței dintre contractul actual și cel anterior”, susțin autoritățile.

Menționăm că Chișinăul renunțase la începutul anului trecut la energia electrică produsă în stânga Nistrului din cauza că Centrala de la Cuciurgan a oferit un preț mai mare decât DTEK Trading din Ucraina pentru ca la mijlocul anului 2017 să revină din nou la achiziționarea curentului din regiunea transnistreană. Mai mulți experți economici au atras atenția faptului că Centrala nu plătește pentru gazul natural pe care-l utilizează pentru producerea energiei electrice, iar banii economisiți ajung în bugetul administrației ilegale din stânga Nistrului. În același timp, ei spun că o altă consecință este majorarea datoriei la gaze naturale a R.Moldova față de Rusia, calificând semnarea contractelor cu Centrala de la Cuciurgan ca pe o formă prin care Chișinăul susține regimul separatist de la Tiraspol. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău