Centenarul Unirii | INS al României pregătește lansarea unui volum cu date statistice din ultimii 100 de ani

  • 23 Mai 2018 11:47
Centenarul Unirii | INS al României pregătește lansarea unui volum cu date statistice din ultimii 100 de ani

Institutul Național de Statistică (INS) are în plan publicarea, până la sfârșitul anului, a unui volum omagial care va cuprinde serii de date statistice din ultimii 100 de ani, a anunțat, miercuri, într-o conferință de specialitate, președintele instituției, Tudorel Andrei, potrivit Agerpres.

"Există această dificultate de refacere a seriilor de date cel puțin raportat la teritoriul actual. La nivel de populație există această nevoie de punere la un loc a seriilor de date și sper că în volumul pe care îl vom publica să avem cuprinse toate seriile de date din ultimii 100 de ani, raportate atât la teritoriul care exista odată, cât și la teritoriul actual. Mai există o serie de date publicată într-un anuar în anul 1947, serie de date pe populație, număr de născuți și decese. Toate aceste serii de date vor fi incluse în acest volum omagial pe care sper să-l publicăm până la sfârșitul acestui an. Pare o operațiune simplă, dar nu este așa. Toate datele trebuie compatibilizate prin metode științifice. Orice dată statistică publicată în mod oficial este o statistică oficială, nu una dată de către un cercetător anume", a spus Andrei.

Pe de altă parte, președintele INS a menționat că, începând din 23 mai 2018, va fi disponibilă o pagină de internet care va cuprinde personalitățile care au contribuit la dezvoltarea statisticii în România în ultimii peste 100 de ani, printre care se află Dimitrie Gusti, Sabin Manuilă, Anton Golopenția, George Retegan, Mircea Biji, Ion Marinescu, Vladimir Trebici, Ioan Nichita, Radu Halus.

Institutul Național de Statistică (INS) organizează, miercuri, la sediul din București, dezbaterea cu tema "Evoluții demografice în contextul dezvoltării economico-sociale a României'. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău