Centenarul Unirii | Alba: Bicicliști din toate provinciile României, la Alba Iulia, după ce au pedalat sute de kilometri

  • 01 Iulie 2018 07:07

Peste 250 de bicicliști plecați spre "Orașul Marii Uniri" din Banat, Muntenia și Moldova, au ajuns, sâmbătă seara, la Alba Iulia, după ce au "pedalat pentru România" timp de cinci zile, într-un tur dedicat împlinirii unui veac de la Marea Unire de la 1918.

Cicliștii au străbătut, în medie, 100 de kilometri în fiecare zi, prin zeci de localități, fiecare traseu însumând în jur de 500 de kilometri, relatează Agerpres.

Un tur care a reunit simbolic Ardealul, Banatul, Moldova și Țara Românească, "Pedalăm pentru România" este cel mai mare marș pe bicicletă dedicat celor 100 de ani de la Marea Unire.

"Tura se adresează amatorilor de ciclism, tuturor celor preocupați de sport, dar și celor care își doresc să dea, prin efortul lor, un mesaj de drag pentru România, în Anul Centenarului. (...). 'Pedalăm pentru România' este un marș ciclist, nu o cursă. El e un exercițiu de curaj, dar și de rezistență fizică, având scopul clar de a demonstra că toate generațiile pot onora România prin efort, camaraderie și grijă - nu doar prin vorbe mari", au transmis, printr-un comunicat de presă, organizatorii, respectiv Asociația "Cu Bicicleta Departe".

Participanții au fost întâmpinați în "Orașul Marii Uniri" de Garda Națională de la Alba Iulia, o trupă de reenactment istoric a Muzeului Național al Unirii, constituită în amintirea formațiunii militare care a contribuit decisiv la buna organizare a evenimentelor din 1 Decembrie 1918.

Marșul, organizat de Asociația "Cu Bicicleta Departe", a fost unul asistat, pe parcursul întregului traseu participanții fiind însoțiți de un autocar pentru odihnă și situații speciale, mașini tehnice pentru urgențele legate de biciclete, salvare și mașini care au delimitat coloana.

Printre cei care s-au alăturat participanților la marș la debutul acestuia s-a aflat și șeful statului, Klaus Iohannis, care a pedalat la București pe traseul Piața Palatului - Arcul de Triumf.

"Am participat la prima etapă a acestui tur, intitulat 'Pedalăm pentru România', un eveniment foarte frumos. I-am felicitat pe organizatori și mi-a făcut mare plăcere să particip. Știți că mie îmi place să merg cu bicicleta și prin oraș și în afara orașului, dar de data asta mi-a plăcut în mod deosebit că turul este pentru Centenar, pentru unitatea între noi, între români, și aceste două motive m-au făcut să particip aici, la deschidere. O primă etapă foarte bună. Oameni foarte hotărâți, foarte bine dispuși. Le doresc și sper să ajungă cu bine la Alba Iulia, 'Orașul Unirii' ", a afirmat președintele. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău