Centenarul Marii Uniri | Aproximativ 400 de copii din Harghita și R. Moldova, la un festival de folclor românesc la Sărmaș

  • 20 Mai 2018 21:27
Centenarul Marii Uniri | Aproximativ 400 de copii din Harghita și R. Moldova, la un festival de folclor românesc la Sărmaș

Aproximativ 400 de copii din Harghita și Republica Moldova au participat, duminică, în localitatea Sărmaș, la un festival folcloric românesc, intitulat ''Cântec, joc și voie bună!'', care este parte a unui proiect dedicat Centenarului Marii Uniri, inițiat de Asociația Învățătorilor Harghiteni.

Evenimentul a început la biserica din Sărmaș, unde episcopul Covasnei și Harghitei, PS Andrei, a oficiat o slujbă, alături de un sobor de preoți, după care participanții au mers la monumentul eroilor din localitate, pentru a aduce un omagiu celor care au căzut pe câmpurile de luptă.

După acest moment, a avut loc o paradă a portului popular, de la monument până la sala unde s-a desfășurat festivalul, copiii și profesorii, îmbrăcați în costume tradiționale, fiind întâmpinați cu bucurie de localnici.

Timp de mai multe ore, pe scenă au evoluat ansambluri și interpreți de dans și cântec popular românesc din localitățile harghitene Sărmaș, Toplița, Miercurea Ciuc, Bilbor, Tulgheș, Corbu, Gălăuțaș, Voșlăbeni, Livezi, Bălan și Odorheiu Secuiesc, în vreme ce din Republica Moldova au fost prezenți elevi din localitățile Telenești, Mîndrești, Cojușna, Fîrlădeni, Grigoriopol, Cucoară, Ialoveni.

Președintele Asociației Învățătorilor Harghiteni, inspectorul școlar Elena Mîndru, a declarat că festivalul a fost o adevărată sărbătoare, datorită prezenței celor 400 de copii veniți "de pe meleagurile Republicii Moldova, Transnistriei", dar și a celor veniți de pe tot cuprinsul județului Harghita, "din inima Ardealului", pentru a sărbători împreună Centenarul Marii Uniri.

"Despre unirea Transilvaniei cu Basarabia și unirea României Mari se vorbește mult, în acest an poate mai mult ca niciodată. Ceea ce este important de reținut este faptul că tot ce înseamnă anul 1918 - Unirea Basarabiei, Bucovinei, Banatului, Crișanei, a Transilvaniei - a adus România întregită. Sărbătorim 100 de ani, îi vom sărbători pe tot parcursul anului 2018, iar în inima noastră, a românilor, acest an, așa cum este el în istoria noastră comună, va rămâne unul care va ajuta generațiile care vin să cunoască adevărata istorie a patriei noastre", a spus Elena Mîndru.

La rândul său, Raisa Penteac, profesoară din Republica Moldova, a vorbit despre oportunitatea de a veni în România, "de a cunoaște rădăcinile neamului", care i-a sensibilizat foarte mult pe copii.

"A fost o experiență care ne-a emoționat tare mult și ne-a unit într-un crez: poezia este expresia sacră a graiului, a poporului nostru și a Marii Uniri. Pentru noi, Centenarul Marii Uniri este visul tuturor românilor de peste Prut și, așa cum spunea Alexei Mateevici, nu avem două limbi și nu avem două literaturi, deci, acel pod de flori pe care l-a ctitorit Grigore Vieru să devină un pod al deschiderii spre un viitor mult luminos", a spus Raisa Penteac.

De altfel, copiii din Republica Moldova s-au declarat încântați de experiență și au mărturisit că este esențial să se păstreze tradițiile și valorile noastre comune.

"Pentru mine, acest proiect înseamnă păstrarea tradițiilor, avem aceeași limbă, suntem același neam și chiar dacă Prutul ne desparte, noi suntem același popor", a spus Elena, din localitatea Telenești, în vreme ce colegul său, Cătălin, a adăugat: "Vrem să ne păstrăm aceleași tradiții și valori naționale, pentru a reuni Republica Moldova cu România fără impedimente. Dorim, în același timp, să păstrăm acea valoare estamentară a tradiției''.

Festivalul folcloric "Cântec, joc și voie bună" a ajuns la a zecea ediție, iar în acest an este parte a unui proiect derulat de Asociația Învățătorilor Harghiteni și intitulat "Ambasadorii limbii și culturii române", care este dedicat Centenarului Marii Uniri.

În cadrul proiectului, mai multe școli din Harghita și Republica Moldova organizează evenimente comune, care contribuie la comunicarea în limba română, la consolidarea relațiilor și a parteneriatelor între cadrele didactice, între elevi și părinți și "la păstrarea zestrei noastre comune: istorie, limbă, port și tradiții".

Zilele trecute, copiii din Republica Moldova au participat la un schimb de experiență la școli din municipiul Toplița.

De asemenea, ei vor lua parte și la manifestări dedicate Zilei Naționale a României, urmând să celebreze Centenarul Marii Uniri, pe 1 Decembrie 2018, alături de românii din Miercurea Ciuc.

Proiectul Asociației Învățătorilor Harghiteni este susținut de mai multe instituții și se derulează sub patronajul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău