Cel mai mare strat de zăpadă din România, peste 2 metri, la Bâlea Lac

  • 15 Ianuarie 2019 16:23
Cel mai mare strat de zăpadă din România, peste 2 metri, la Bâlea Lac

După ninsorile de azi-noapte, la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, stratul de zăpadă a depășit 2 m, fiind cel mai mare strat de zăpadă din țară.

Pe 15 ianuarie, dimineață, la ora 8:00, măsura 214 cm și continua să ningă, iar temperatura era de - 16 grade Celsius. În toată zona înaltă a Munților Făgăraș, la peste 1.800 de metri altitudine, este în continuare risc mare de producere de avalanșe de gradul 4 din 5.

"La suprafață, ninsorile recente alcătuiesc un strat instabil de zăpadă proaspată, cu rezistența scazută și cu o slabă coeziune între cristale.

Vântul va crește treptat în intensitate, cu rafale de peste 80-90 km/h, și va duce la creșterea actualelor depozite de zăpadă din zonele adăpostite, precum și la formarea unor noi plăci de vânt, mai ales pe versanții cu expoziție sudică și estică.

Chiar și o supraîncărcare slabă poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafață, ce are pe alocuri 50 cm, și la declanșarea avalanșelor de dimensiuni medii, inclusiv spontane", se arată în avertizarea emisă de Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud din Sibiu. Și în Masivul Parâng-Sureanu, la peste 1.800 metri altitudine, riscul de avalanșe este de gradul 4, pe o scară de la 1 la 5 - transmite corespondentul RRA Carmen Vulcan.

Sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău