CEC „a luat act” de hotărârea privind deschiderea secțiilor de votare peste hotarele Republicii Moldova

  • 19 Ianuarie 2019 21:40
CEC „a luat act” de hotărârea privind deschiderea secțiilor de votare peste hotarele Republicii Moldova

Guvernul și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Eurpene poate lansa procesul de organizare a celor 125 de secții de votare în cele trei circumscripții uninominale peste hotarele Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 24 februarie. Comisia Electorală Centrală, în ședința de sâmbătă, 19 ianuarie, a luat act de hotărârea privind deschiderea secțiilor de votare,  transmite IPN.

Vicepreședintele CEC, Rodica Ciubotaru, a spus că pentru circumscripția 49 la Est de Republica Moldova vor fi deschise 27 de secții de votare.

Pentru circumscripția 50 la Vest de Republica Moldova vor fi deschise 83 de secții de votare, iar pentru circumscripția 51, pentru SUA și Canada, urmează a fi deschise 15 secții de votare.

Făcând o analiză comparativă cu alegerile anterioare, Rodica Ciubotaru a menționat că la scrutinul din 24 februarie vor fi deschise mai multe secții de votare peste hotarele țării. La alegerile parlamentare din 2010 numărul acestora a fost de 75, la alegerile din 2014 - ­ 95, la alegerile prezidențiale din 2016 –­ 100.

Pentru scrutinul din 24 februarie CEC va transmite peste hotare 625 de mii de seturi de buletine,.

Solicitată să comenteze declarațiile opoziției, care constată că secțiile de votare de peste hotarele Republicii Moldova vor fi deschise acolo unde sunt cei mai puțini alegători, Rodica Ciubotaru a afirmat că nu toate statele permit deschiderea de secții înafara misiunilor diplomatice și consulate. La alegerile din 24 februarie sunt state în care pentru prima dată vor fi deschise secții de votare.

Este vorba de Croația, Georgia, Norvegia și Emiratele Arabe Unite.

Totodată, Comisia Electorală Centrală a stabilit că moldovenii domiciliați în regiunea transnistreană vor vota la alegerile parlamentare din 24 februarie și referendumul republican consulativ pe corcumscripțiile 47 și 48 în cadrul a 47 de secții de votare. La alegerile prezidențiale din 2016 pentru cetățenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană au fost deschise trei secții de votare distincte și 27 de secții de votare mixte. Atunci au putut să voteze circa 140 de mii de alegători.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău