Logo
Prima pagină

Societate

Câți ani poate rămâne activ agentul neurotoxic Noviciok

11 Iulie 18:44

Şeful poliţiei antiteroriste britanice consideră că s-ar putea ca otrăvirile cu agentul neurotoxic Noviciok survenite în martie şi acum zece zile în sud-vestul Angliei să aibă legătură între ele, dar este nevoie de o dovadă ştiinţifică în acest sens, transmite miercuri Press Association, citată de Agerpres.


Câți ani poate rămâne activ agentul neurotoxic Noviciok

Câți ani poate rămâne activ agentul neurotoxic Noviciok


„Este vorba de o substanţă foarte rară interzisă de comunitatea internaţională şi este cel puţin neplauzibil să aibă loc două incidente similare în acelaşi mic comitat englez (Wiltshire). Cercetătorii de la Laboratorul militar de ştiinţă şi tehnologie din Porton Down vor depune eforturi să stabilească dacă agentul neurotoxic folosit în cele două incidente provine din acelaşi lot", a explicat responsabilul britanic, adăugând că „s-ar putea să fie imposibil să se stabilească definitiv existenţa unei asemenea legături".

El a menţionat că ofiţerii săi lucrează la teoria că Dawn Sturgess, femeia contaminată cu Noviciok care a decedat duminică la Amesbury, şi partenerul ei Charlie Rowley ar fi găsit un recipient cu substanţa respectivă.

Noviciokul poate rămâne activ timp de 50 de ani, ţinut într-un container sigilat, a precizat el.

„Aş dori să vă pot spune că am identificat şi prins persoanele responsabile şi că suntem siguri că nu a mai rămas nicăieri în Wiltshire agent neurotoxic. Dar realitatea crudă este că nu vă pot oferi nicio garanţie în acest moment", a mai spus responsabilul poliţiei.

Contaminarea lui Sturgess şi Rowley a survenit la patru luni după tentativa de otrăvire cu Noviciok care i-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia, la Salisbury, un oraş situat la 13 kilometri de Amesbury. 

 

 

Cuvinte cheie

Articole cu teme similare: