Caravana Radio Chișinău ”1918 – Când toți românii au zis Da!” | Gheorghe Negru: Discuțiile despre Unire au o rezonanță și o actualitate deosebită (FOTO)

  • 28 Septembrie 2018 12:35
Caravana Radio Chișinău  ”1918 – Când toți românii au zis Da!” | Gheorghe Negru: Discuțiile despre Unire au o rezonanță și o actualitate deosebită (FOTO)

Caravana Radio Chișinău ”1918 – Când toți românii au zis Da!” a ajuns miercuri, 26 septembrie, la Edineț.

Zeci de elevi și profesori de la Liceul „Pan Hallipa” din orașul Edineț au participat la discuțiile din cadrul Caravanei „1918 - când toți românii au zis DA”. Istoricul Gheorghe Negru a vorbit despre Marea Unire, care au fost circumstanțele în care s-a înfăptuit această acțiune istorică. De asemenea, le-a mai povestit și despre generația care a contribuit la Marea Unire din 1918.

Am vorbit despre un eveniment foarte important, un eveniment care ne-a modelat identitatea și care ne proiectează viitorul nostru. Sunt necesare asemenea întâlniri, mai ales că, din păcate, evenimentul este foarte des interpretat greșit, unii chiar îl blamează, dar sunt și unii care pur și simplu nu cunosc. De aceea, este foarte și foarte util să pornim aceste discuții, mai ales că acest eveniment trebuie privit în paralel cu evenimentele care se produc astăzi în societatea noastră. Ele au o rezonanță și o actualitate deosebită. Evenimentele din 1917-1918 au un ecou foarte puternic, mai ales în aceste zile, în sânul mutor categorii de populație din R. Moldova. Știți foarte bine și acele scrisori privind Reunirea, acele declarații semnate de primării și multe, multe alte evenimente, ceea ce arată că gheața indusă artificial în sufletele multor români se topește și își doresc un alt viitor decât cel care i l-au trasat alții”, a declarat istoricul. 

La rândul său, directorul-adjunct al liceului „Pan Hallipa” din Edineț, Mariana Grădinaru a afirmat că discuțiile în cadrul Caravanei „1918 - când toți românii au zis DA” promovează valorile autentice românești în rândurile elevilor, dar și sentimentul de apreciere a culturii naționale, a persoanlităților marcante a neamului. 

Menționăm că, în cadrul Caravanei, a fost vernisată la Edineț și o expoziție de fotografii și documente de arhivă dedicată Centenarului Marii Uniri.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău