Campania „Un milion pentru Unire” | Circa 100.000 de semnături au fost colectate

  • 14 Mai 2018 14:59
Campania „Un milion pentru Unire” | Circa 100.000 de semnături au fost colectate

Aproximativ 100 de mii de semnături au fost colectate în România și diasporă pentru modificarea Constituției României, care să conțină o referire explicită la unirea cu Republica Moldova. Acțiunea este desfășurată de Alianța pentru Centenar, din care fac parte 130 de asociații și grupuri de inițiativă din România, Republica Moldova și diaspora.

Campania  de colectare a semnăturilor privind reunirea celor două state se va desfășura și în Republica Moldova și se va încheia la 1 septembrie, cu o manifestație stradală în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Membrii Alianței pentru Centenar spun că vor colecta până la începutul lunii septembrie un milion de semnături pentru unirea Republicii Moldova cu România. Semnăturile vor  contribui decisiv la declanșarea procesului de referendum consultativ privind Unirea Republicii Moldova cu România, consideră președintele Asociației Unirea ODIP, Vlad Bilețchi.

„Nu este o colectare obișnuită de semnături, este una care include toate datele juridice valabilă pentru a fi înaintate sub formă de petiție către Parlamentele de la Chișinău, București și Bruxelles. Au dreptul juridic să se manifeste pro sau contra Unirii cetățenii Republicii Moldova și României. Credem că așa cum avem frontieră comună cu Ucraina, așa putem avea un singur punct de frontieră cu România, putem vorbi la un tarif național cu România, credem că putem avea mai mule puncte de interconectare termică și energetică.  Avem nevoie de un preambul în Constituția României, care să revadă clar că obiectivul statul român este reîntregirea și găsirea sa în unitate națională”, a precizat Vlad Bilețchi. 

Potrivit președintelui organizației Acțiunea 2012, George Simion, campania de colectare a semnăturilor pentru Unirea Republicii Moldova cu România se desfășoară deja în mai multe orașe din România.

„În România vom avea în fiecare județ corturi în care oamenii pot veni să semneze. Se va merge din casă în casă și se vor strânge semnături în localitățile mai mici prin intermediul primarilor care au semnat declarațiile de unire. În diasporă se vor strânge semnături prin asociațiile de cetățeni români, care locuiesc acolo. Cu toate că pentru modificarea Constituției României avem nevoie de semnături numai din partea cetățenilor români cu pașaport românesc, cei care au cetățenie, vom colecta semnături și din partea cetățenilor Republicii Moldova pentru a arăta că există sprijin popular pentru această idee”, susține George Simion.  

Semnăturile vor fi colectate în cadrul Caravanei Unirii, care se va desfășura în această vară, în corturi care vor fi amenajate în Chișinău și online pe site-ul semnez.eu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău