Bruxelles oferă 2 miliarde de euro țărilor cele mai dependente de petrolul rusesc

  • 18 Mai 2022 19:38
Bruxelles oferă 2 miliarde de euro țărilor cele mai dependente de petrolul rusesc

Comisia Europeană este dispusă să investească până la două miliarde de euro în infrastructurile petroliere din țările care vor avea probleme dacă vor renunța la petrolul rusesc, precum Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.

"Dacă în majoritatea cazurilor, piața mondială permite o înlocuire rapidă și eficientă, unele state membre sunt mai dependente de petrolul rusesc prin oleoducte" și "sunt necesare investiții specifice pentru a garanta securitatea petrolieră", semnalează planul "Repower EU" al Comisiei Europene, destinat îndepărtării rapide a UE de hidrocarburile din Rusia.

Executivul comunitar prevede alocări bugetare atât pentru transportul de petrol cât și "investiții specifice în reconfigurarea și îmbunătățirea rafinării de produse derivate din petrol".

Asta pentru că petrolul rusesc este mai greu ca alte tipuri de petrol, precum cel saudit, și sunt țări, cum e cazul Ungariei, cu rafinării pregătite pentru acest timp de țiței și care au nevoie de "modificări tehnologice".

"Se estimează ca investițiile totale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu petrol să se ridice la 1,5-2 miliarde de euro", arată CE în documentele prezentate.

Bruxelles a propus un al șaselea pachet de sancțiuni contra Moscovei, care prevede interzicerea graduală a achizițiilor de petrol rusesc în UE, achiziții care în 2021 s-au ridicat la 74 miliarde de euro.

Pachetul de sancțiuni s-a confruntat cu opoziția Ungariei și puternice reticențe și din partea altor țări, precum Slovacia și Republica Cehă, dar și a unor state cu afaceri în transportul maritim, precum Grecia, Cipru și Malta.

Surse comunitare au precizat că în cazul Ungariei investițiile vor fi de "câteva sute de milioane de euro". Dar, acestea vor fi condiționate de respectarea de către Budapesta a Statului de drept, după cum cere Bruxelles.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău