Brexit | Principalale partide nord-irlandeze se mențin pe poziții opuse în privința frontierei irlandeze

  • 22 Septembrie 2018 12:28
Brexit | Principalale partide nord-irlandeze se mențin pe poziții opuse în privința frontierei irlandeze

Principalele două partide nord-irlandeze au exprimat din nou poziții diametral opuse în privința frontierei irlandeze, principalul punct de divergență în negocierile pentru Brexit, după refuzul premierului britanic Theresa May de a fi creat un statut aparte pentru Irlanda de Nord, transmite sâmbătă AFP.

Theresa May a declarat vineri că menținerea „planului de la Chequers”, ce prevede păstrarea unei relații economice strânse cu UE prin crearea unei zone de liber-schimb pentru bunurile industriale și produsele agricole, rămâne cea mai bună soluție.

Propunerea, consideră ea, trebuie să permită și menținerea schimburilor economice fără crearea unei „frontiere fizice” între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Respingerea acestui plan de către Uniunea Europeană revine însă, în fapt, la aplicarea soluției zise a „plasei de siguranță”, convenită în decembrie pentru deblocarea negocierilor.

Această opțiune, denumită „backstop” în engleză, constă în garantarea unei alinieri de reglementare a Irlandei de Nord la UE în lipsa unui acord și ar intra în vigoare în absența unei soluții mai bine. Premierul May consideră însă că aceasta ar aduce atingere integrității teritoriale a Marii Britanii prin crearea de statute diferite pentru Irlanda de Nord și restul Regatului Unit după Brexit.

„Încă din prima zi, linia noastră roșie în aceste negocieri este aceea că nu poate exista frontieră între Irlanda de Nord și Marea Britanie”, a reacționat șefa Partidului Unionist Democrat (DUP), Arlene Foster, aliată a Theresei May în parlamentul de la Londra.

„Accentul pus de UE pe frontiera între Irlanda de Nord și Republica Irlanda este deplasat”, a apreciat ea, într-un comunicat.

În schimb, partidul Sinn Fein, favorabil unificării insulei Irlanda, este pentru „plasa de siguranță” propusă de UE. 'Nu poate exista un acord de retragere fără un backstop pentru Nord', a subliniat purtătorul de cuvânt David Cullinane. 'Este o linie roșie și nu poate deveni o monedă de schimb în săptămânile și lunile viitoare', a adăugat el.

Vineri, Theresa May a lăsat totuși să se înțeleagă că ar putea fi introduse bariere reglementare între Irlanda de Nord și restul țării dacă executivul și legislativul nord-irlandeze vor fi de acord. Eventualitatea este însă puțin probabilă în această provincie unde principalele două partide nu reușesc să se pună de acord de doi ani pentru formarea unui guvern, notează AFP, citată de Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău