BBC îi va plăti unui cântăreț daune pentru difuzarea unei percheziții a poliției în locuința sa

  • 18 Iulie 2018 16:26
BBC îi va plăti unui cântăreț daune pentru difuzarea unei percheziții a poliției în locuința sa

Cântărețul britanic Cliff Richard a obținut o importantă sumă de bani după ce Înalta Curte de Justiție din Londra a dispus, miercuri, că BBC nu a respectat dreptul la viață privată prin difuzarea în direct a unor imagini surprinse în timpul unei percheziții realizate de Poliția Metropolitană în locuința artistului, eveniment despre care acesta a declarat că l-a afectat, informează Reuters.

BBC consideră că această hotărâre ''dramatică'' va avea un impact considerabil asupra transmisiunilor media pe parcursul investigațiilor poliței în care poate fi observat comportamentul agenților.

Postul de televiziune a difuzat imagini filmate din elicopter în care puteau fi văzuți polițiștii care efectuat o percheziție în casa lui Richard, în vârstă de 77 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți artiști din Marea Britanie. Operațiunea a avut loc în august 2014 în timp ce acesta era plecat în vacanță, în cadrul unei anchete demarate în urma unei acuzații de abuz aduse de un bărbat care a susținut că a fost agresat sexual în copilărie de Cliff Richard.

Procurorii au declarat ulterior că Richard, care și-a susținut nevinovăția pe toată durata anchetei, nu va fi pus sub acuzare din cauza lipsei dovezilor.

Argumentându-și decizia și acordând cântărețului daune în valoare de 210.000 de lire (273.700 de dolari), judecătorul Anthony Mann a spus că BBC a încălcat dreptul la respectarea vieții private a lui Richard ''fără o justificare legală'' și ''într-o manieră oarecum în căutarea senzaționalului''.

''Am respins argumentul BBC care a justificat difuzarea prin prisma drepturilor la libertate de exprimare și la libertatea presei'', a susținut el.

BBC a declarat că ia în calcul formularea unui apel argumentând că acest caz poate avea un important impact asupra acoperirii media deoarece judecătorul a dispus că până și numirea lui Richard drept suspect era ilegală.

''Această hotărâre creează o nouă jurisprudență și reprezintă o schimbare dramatică față de libertatea presei și a capacității jurnaliștilor de a acoperi mediatic investigațiile poliției'', a declarat Fran Unsworth, directorul de știri al BBC.

''Nu este vorba doar despre transmiterea de știri despre persoane. Înseamnă că investigațiile poliției și perchezițiile efectuate la domiciliile oamenilor pot trece fără a fi difuzate și analizate'', a adăugat ea.

Avocatul lui Richard, Gideon Benaim, a declarat că suma acordată de judecător este una dintre cele mai mari ''în acest domeniu al legislației''.

''În mod cert, acest lucru confirmă faptul că persoanele particulare, inclusiv cele cunoscute, au o așteptare rezonabilă la respectarea vieții private în relație cu investigațiile poliției'', a subliniat Benaim.

Richard, născut Harry Webb în 1940, care deseori a fost numit Elvis Presley al Marii Britanii la începutul carierei sale, a plâns la pronunțarea verdictului și i-a îmbrățișat pe susținătorii săi prezenți în sala de judecată, notează Reuters. Afară, fanii artistului au cântat melodia ''Congratulations'', una dintre cele paisprezece piese ale ale sale care au ajuns numărul 1 în Marea Britanie.

Richard este singurul cântăreț care a reușit să ajungă pe primul loc în topul single-urilor din Marea Britanie cinci decenii la rând, din anii '50 până în anii '90, cu hit-uri precum ''Living Doll'' și ''Summer Holiday'', și a fost ridicat la rangul de cavaler de regina Elisabeta în 1995.

''Va dura ceva vreme până când voi depăși factorul emoțional'', a spus Richard în lacrimi în fața tribunalului.

După ce poliția a renunțat la ancheta în acest caz, BBC și-a cerut scuze pentru neplăcerile suferite de artist, însă și-a menținut poziția conform căreia acoperirea media a investigației și a percheziției a fost justificată.

Richard a declarat în cadrul procesului că dreptul său la viață privată a fost încălcat și că s-a simțit trădat de postul de televiziune adăugând că s-a îmbolnăvit din cauza stresului. De asemenea, el a spus că cele întâmplate au avut un impact important asupra reputației și carierei sale.

În urma unei analize efectuate în octombrie 2014 în cadrul unei comisii parlamentare a fost criticat modul în care poliția a gestionat acest caz, însă s-a concluzionat că decizia BBC de a acoperi mediatic evenimentul nu a fost una greșită.

Anterior procesului de la Înalta Curte de Justiție, poliția din South Yorkshire a acceptat să îi achite lui Richard 400.000 de lire pentru modul în care a operat acest caz. 

În luna aprilie a acestui an cântărețul a dezvăluit că nu a mai putut să locuiască în locuința sa din Sunningdale. 'Nu m-am mai dus niciodată acolo, cu excepția zilei în care mi-am împachetat lucrurile. În mintea mea, casa devenise contaminată. Nu mă mai simțeam confortabil acolo. Am fost jefuit în trecut, dar aceasta a fost pentru mine o experiență mai rea', a spus el.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău