BASARABIA 100 | „Să nu-l uitați pe Gheorghe!” – în căutarea ostașului mort pe frontul românesc

  • 21 Aprilie 2018 15:35
0%
00:00:00
00:00:00

Asea Timuș, doctor în doctor în agricultură, conferențiar la Universitatea Agrară se Stat din Moldova, pasionată și de istoria familiei sale, a căutat mormântul unchiului ei Gheorghe Sobol, ostaș în Armata Română.

Am avut în familie două persoane povestitoare, maică-mea și sora bunicului și sora ostașului Gheorghe, Vera Posdircă după soț, Sobol numele de fată. Bătrâna, care a trăit 93 de ani, născută în 1915, ne povestea cu lux de amănunte cum au trăit în perioada interbelică. Ea ne mai povestea și despre fratele ei care a murit pe frontul românesc. Era ca o legendă: că a avut un frate, că s-a dus la război, că de tânăr a murit și așa mai departe. În 1996 am mers la doctorat în Cluj. Bătrâna, văzând că sunt mai legată de România, într-o bună zi a accentuat de mai multe ori, mi-a spus o chestie care a ajuns la inima mea: „Asea, tu înveți la Cluj, vezi pe hartă orașul Caransebeș, te rog frumos să faci un efort și să ajungi până la Caransebeș și să găsești biserica, în a cărei curte este înmormântat fratele meu Gheorghe. Să-i pui o lumânare la mormânt, să nu creadă Gheorghe că l-am uitat”. Mi-a rămas ca o povară în suflet să ajung la Caransebeș”

„Neamul nostru s-a îmbogățit în perioada interbelică, când au venit românii, care au dat pământ, câte 5 hectare, iar toți membrii familiei noastre s-au unit cu pământurile… După 90, bătrâna Vera ne spunea: „Dacă vi se dau pământurile înapoi să știi ce să ceri: pădurea aia a fost a noastră, iazul a fost al nostru, via a fost a noastră, livada a fost a noastră, câmpul… Dar eu îi zic, nană Veră, stai un pic, că așa jumătate de sat vine la noi. Dar ea zice: - Așa o fost, fată hăi, așa o fost”.

*

În 2018, întreaga românitate marchează 100 de ani de la Marea Unire, un moment de glorie a poporului român. O emisiune despre beneficiile unirii de la 1918 asupra Basarabiei, despre oamenii care au votat unirea, despre cei care au luptat pentru păstrarea valorilor românești și a limbii române după ocupația sovietică, puteți asculta săptămânal, la Radio România Chișinău, marți, după știrile de la ora 20.00 și în reluare sâmbătă, la ora 15.00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău