BASARABIA 100 | Cimitirul central din Chișinău – loc de rivalitate, dar și de reconciliere istorică (VIDEO)

  • 15 Mai 2018 15:43
0%
00:00:00
00:00:00

Un loc cunoscut în care regăsim nume sonore de care sunt legate cele mai importante momente ale istoriei și culturii noastre este Cimitirul Central din Chișinău, astfel că o plimbare prin cimitir ar putea fi o adevărată lecție de istorie. Ne ghidează prin acest loc și totodată prin diverse pagini ale istoriei noastre, dl. Octavian Țîcu, doctor în istorie. 

Octavian ȚÎCU: „Acest loc este unul care ne reprezintă foarte bine din punct de vedere istoric. Este un loc al rivalităților identitare, în primul rând, pentru că în partea centrală este un amestec de moștenire țaristă, românească, sovietică și post sovietică.

Pe de o parte, avem cei mai importanți lideri ai mișcărilor naționale, Grigore Vieru și Ion Vatamanu, deputați ai Sfatului Țării, iar pe de altă parte, eroi sovietici care în perioada respectivă au fost poziționați ca oameni importanți care au contribuit la „eliberarea” orașului Chișinău și care și-au găsit acest loc în panteon. Prin urmare, este nu numai un loc de cunoaștere a istoriei, dar și de reconciliere istorică. 

Nu putem să ne imaginăm cum într-o proximitate atât de imediată pot sta oameni care au fost antagoniști în viziunile lor, inclusiv foști nomenclaturiști comuniști, prim-secretari sângeroși care au deportat și au omorât prin foamete și oameni care au contribuit cultural, poeți, avem deopotrivă istorici proromâni și istorici antiromâni, sovietici. În Cimitirul Central sunt înmormântați 11 deputați ai Sfatului Țării.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău