BASARABIA 100 | Bogdan BUCUR: Pentru mine, unirea Basarabiei cu România este cea mai emoționantă dintre uniri

  • 04 Septembrie 2018 17:27
0%
00:00:00
00:00:00

„Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri” a fost lansată și la Chișinău, în cadrul Salonului Internațional de carte Bookfest. Volumul ilustrează procesul în care s-a produs unificarea provinciilor istorice la patria mamă și readuce memoria uitată a arhivelor. Cartea conține documente semnificative legate de momentul Unirii, precum și diverse mărturii și fotografii care prezintă cum era România în acea perioadă în viața de zi cu zi, despre mentalitatea românească a epocii, viața din orașe sau în provinciile românești.

Istoricul Bogdan Bucur: ”Pentru mine, unirea Basarabiei cu România este cea mai emoționantă dintre uniri. Evident, ea deschide ciclul procesului de unificare națională al anului 1918, dar este cea mai impresionată pentru faptul că alegerea politică pe care România o face în anul 1916, intrarea în război de partea Antantei, a însemnat intrarea în război în alianță cu Rusia și deci, renunțarea la orice pretenție asupra Basarabiei.

Nu putem avea pretenții teritoriale pe seama aliaților noștri, e firesc. În opinia mea, Unirea Basarabiei cu România, este cea mai emoționantă. Este poate chiar cea mai importantă. Este prima provincie care se unește cu România, în condițiile în care, în 1916 România trebuia să aleagă, nu putea să pretindă și Basarabia și provinciile din Nord și din Vest. Mai apoi, și lucrul acesta este excepțional, Basarabia se unește cu Țara, în condițiile în care Țara era înfrântă. Lucru acesta pentru mine are o valoare absolută. Pentru mine, ziua de 27 martie este o zi națională a românismului de pretutindeni”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău