BASARABIA 100 | 90 de ani de la înălțarea în rangul de mitropolit al Basarabiei a lui Gurie Grosu, promotor al valorilor naționale

  • 05 Mai 2018 13:57
0%
00:00:00
00:00:00

La 26 aprilie s-au împlinit 90 de ani de la înălțarea în rangul de mitropolit al Basarabiei a lui Gurie Grosu - un om  extrem de evlavios și unul din promotorii valorilor naționale în Basarabia. Gurie Grosu a fost printre primii clerici care a reintrodus limba română în cultul divin și a desfășurat o prodigioasă activitate publicistică în limba română, în 1908 a înființat revista “Luminătorul”, a publicat cărți de citire și abecedare în limba română, a susținut din puținele sale economii și cursuri de limbă română în școli. În istorica zi de 27 martie 1918, a oficiat un tedeum prin care a consfințit Actul Unirii Basarabiei cu România.

Cea mai mare parte a rudelor lui Gurie Grosu s-au refugiat în România, frații lui fiind, la fel, slujitori ai bisericii. Cel mai tânăr nepot al mitropolitului Gurie, Igor Grosu, a aflat foarte târziu de la tatăl său, că acesta a avut un unchi mitropolit în timpul României Mari.

Igor Grosu: „E foarte trist, dar eu am aflat despre rudenia noastră cu Mitropolitul Gurie Grosu, fiind deja student. Până atunci n-am știut. Bunelul meu era preot în sat, fratele lui Gurie Grosu, Andrei Grosu. Tatăl meu a fost în Siberia de tânăr, nici familie nu avea, băiat tânăr a fost dus departe încolo, în regiunea Irkutsk… Mie nu mi-a povestit nimic despre Gurie Grosu, cu toate că știa. Eu sunt cel mai mic dintre nepoții lui Gurie. Tata mi-a povestit într-o iarnă de el, iar în vară s-a dus din viață, tânăr, la 53 de ani… La noi în pod la casă era un loc ferit, după niște butoaie cu semințe, grâu, făină, unde erau ascunse niște fotografii vechi, cărți, dar nu aveam dreptul să ne ducem să vedem… Peste timp am luat fotografiile acelea, o comoară, fotografii autentice, din anii 20, 30 cu mitropolitul Gurie, cu familia bunelului Andrei, cu toți unchii mei. Pe urmă am plecat la București să căutăm informație despre rudele noastre. Aici în Basarabia a rămas doar tata, mezinul, care a rămas cu părinții la Codreanca. La București am luat o carte groasă de telefoane și am căutat la toate numele Grosu pe rând. Am mers la vreo opt adrese și am bătut la ușă. Am dat de o mătușă de-a noastră Natalia Grosu”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău