Banca Franței și-a redus la jumătate prognoza de creștere din cauza 'vestelor galbene'

  • 10 Decembrie 2018 10:44
Banca Franței și-a redus la jumătate prognoza de creștere din cauza 'vestelor galbene'

Banca Centrală a Franței și-a redus luni la jumătate, de la 0,4% la 0,2%, estimările privind ritmul de creștere înregistrat de Produsul Intern Brut al Franței în trimestrul patru, ca urmare a impactului manifestațiilor 'vestelor galbene' asupra majorității sectoarelor economiei, informează AFP.

'Activitatea serviciilor a încetinit ca urmare a efectului actualelor manifestații. Transporturile, restaurantele și reparațiile de automobile au dat înapoi, precum și sectorul hotelier', constată Banca Centrală a Franței, pe baza ultimei anchete de conjunctură. 

Aceste noi prognoze ale Băncii Centrale a Franței sunt net inferioare unui nivel al creșterii economice de 0,8% care ar fi fost necesar în ultimele trei luni ale anului, după o creștere de 0,4% în trimestrul al treilea și un avans de 0,2% în primele două trimestru, pentru a atinge obiectivul anual de 1,7% propus de Guvernul de la Paris.

În cursul dimineții, ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a estimat pentru postul de televiziune RTL că manifestațiile 'vestelor galbene' ar urma să șteargă 0,2 puncte procentuale din creșterea economică înregistrată de Franța în trimestrul patru, dar a refuzat, pentru moment, să revizuiască în jos obiectivul anul de creștere al Guvernului.

Potrivit anchetei de conjunctură, care a cuprins 8.000 de societăți, dintre care 3.500 din industrie, și care s-a derulat în perioada 28 noiembrie - 5 decembrie, Banca Franței a constatat că, 'în luna noiembrie, mișcările de protest au afectat producția industrială în majoritatea sectoarelor'. Tot în industrie, unde sectoarele automobile și agroalimentar au avut mult de suferit, 'stocurile au crescut ușor', în timp ce 'efectivele nu s-au majorat'.

La o săptămână după imaginile siderante ale violențelor în plin Paris, care au făcut înconjurul lumii, și în pofida numeroaselor avertismente din partea autorităților, ziua de sâmbătă a fost marcată de o mobilizare în continuare puternică, precum și de noi violențe în capitală și în regiuni, cu mai multe magazine atacate.

În timp ce Guvernul a anunțat în această săptămână anularea unei creșteri a taxei la carburanți, punct de plecare al mișcării, ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a cerut la rândul său întreprinderilor, înaintea weekendului, să acorde o primă defiscalizată salariaților. Caracterul său obligatoriu sau facultativ constituie totuși obiectul unor dezbateri între patronat și sindicate.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău