Aviz negativ proiectului de lege privind organizarea a două tururi de scrutin în circumscripțiile uninominale

  • 18 Iulie 2018 16:48
Aviz negativ proiectului de lege privind organizarea a două tururi de scrutin în circumscripțiile uninominale

Guvernul a dat aviz negativ proiectului de lege înaintat de deputații PLDM, privind organizarea a două tururi de scrutin în cadrul circumscripțiilor uninominale electorale, la alegerile parlamentare. Proiectul mai prevedea și posibilitatea ca cetățenii să fie aleși în Parlament în calitate de candidați independenți pe circumscripția națională. În prezent, independenții pot candida numai în cadrul circumscripțiilor uninominale.

În avizul negativ al Guvernului se face trimitere la o hotărâre a Curții Constituționale din decembrie 2017, care a subliniat că opțiunea pentru unul sau două tururi de scrutin constituie o chestiune de oportunitate politică, aflată la discreția organului legislativ.  De asemenea, legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de organizarea scrutinului, a mai argumentat secretarul de stat în cadrul Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu.

Președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, atenționa anterior, la prezentarea proiectului, că organizarea alegerilor într-un singur tur va încălca principiul reprezentativității în Parlament, deoarece deputații vor putea fi aleși cu numai câteva mii de voturi. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău