Atmosfera în Germania și în mare parte din Europa este 'foarte înfricoșătoare', consideră artistul disident chinez Ai Weiwei

  • 10 Decembrie 2018 13:30
Atmosfera în Germania și în mare parte din Europa este 'foarte înfricoșătoare', consideră artistul disident chinez Ai Weiwei

Artistul disident chinez Ai Weiwei s-a plâns, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, că atmosfera în Germania și în mare parte din Europa este ''extrem de înfricoșătoare'', fiind o ''reflexie a anilor '30'', transmite luni dpa.

În ziua în care se împlinesc 70 de ani de la semnarea Declarației universale a drepturilor omului, Ai Weiwei a atras atenția că un număr tot mai mare de oameni evită să utilizeze cuvintele ''drepturile omului''.

''Ei folosesc în schimb cuvinte precum valori comune, astfel încât să nu ofenseze autoritățile chineze cu care vor să facă afaceri'', a spus disidentul chinez, cunoscut ca unul dintre cei mai vehemenți critici ai regimului comunist de la Beijing.

Artistul, care a fost invitat să realizeze proiectul unui steag pentru celebrarea celor 70 de ani trecuți de la semnarea Declarației universale a drepturilor omului, s-a referit la o recentă ceartă avută cu un șofer de taxi din Berlin, legată de statutul său de refugiat.

''Duc bătălii oriunde merg - inclusiv cu germani care spun că ar trebui să le fiu recunoscător pentru că sunt un refugiat și că ei plătesc pentru viața mea. Aceasta este atmosfera în Germania chiar acum, sunt postere pe stradă unde scrie 'Ne putem face singuri copii, nu avem nevoie de străini'. Aceasta este atmosfera în mare parte din Europa, inclusiv în Regatul Unit. Este foarte înfricoșătoare pentru că acest tip de reacție este o reflexie a anilor '30'', a explicat Ai Weiwei.

Artistul, care trăiește în Germania începând din 2015 după ce a trăit patru ani în arest la domiciliu în China, a afirmat că guvernul cancelarului Angela Merkel este ''cu adevărat foarte încurajator''.

''Am întâlnit-o pe doamna Merkel din întâmplare. Am dat mâna, era ziua mea de naștere și ea m-a felicitat. I-am mulțumit pentru efortul făcut de guvernul său pentru a mă scoate'' din China, a adăugat Ai.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău