Arheologii bulgari au descoperit o cruce-relicvariu rară

  • 09 Noiembrie 2018 19:58
Arheologii bulgari au descoperit o cruce-relicvariu rară

Arheologii bulgari au descoperit o cruce-relicvariu rară, realizată din aur, în timpul unor lucrări de excavare desfășurate în zona unei fortărețe medievale ce datează din Al Doilea Țarat Bulgar, relatează vineri Reuters, transmite RADOR

Crucea din secolul al XII-lea a fost găsită într-o biserică recent descoperită pe dealul Trapezitsa, una dintre principalele două citadele ale orașului Veliko Tarnovo.

Cunoscut la acea vreme sub numele Tarnovgrad, Veliko Tarnovo a fost capitala celui de-Al Doilea Țarat Bulgar (1185-1396).

 


Foto: (c) Stoyan Nenov / REUTERS


''Descoperirea este deosebit de rară; este extrem de importantă'', a subliniat Konstantin Totev, care conduce echipa de arheologi din Veliko Tarnovo, localitate situată la aproximativ 220 de kilometri est de Sofia, capitala Bulgariei moderne.

''Este o cruce de aur, un engolpion - un obiect realizat pentru a păstra relicve'', a explicat Totev adăugând că ''este unică deoarece marea majoritate a acestor cruci erau confecționate din bronz și argint''.

Crucea a fost găsită în apropierea unui stâlp de altar de la cea de a 23-a biserică ortodoxă din Trapezitsa. Biserica se afla în apropierea palatului țarului, care se întindea pe o suprafață de aproape 3.000 de metri pătFoto: (c) Stoyan Nenov / REUTERS

Relicva, care se află în stare bună de conservare, are 11 centimetri lungime și cântărește 75 de grame, a fost realizată în Bizanț. Aceasta îl înfățișează pe Hristos răstignit, pe mama Sa, Maria, și câțiva sfinți. Obiectul este decorat prin nielare și cu palmete.

Crucile engolpion, confecționate în ateliere din Bizanț, erau cunoscute și sub numele de ''cruci engolpion rusești'' deoarece au fost copiate și distribuite pe scară largă în Rusia începând din secolul al XII-lea până în secolul al XIV-lea.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău