Aproape 12 milioane de persoane, strămutate din cauza conflictelor în 2017

  • 16 Mai 2018 09:05
Aproape 12 milioane de persoane, strămutate din cauza conflictelor în 2017

Conflictele din întreaga lume au forțat aproape 12 milioane de persoane să-și părăsească locuințele și să se mute în interiorul granițelor țărilor lor anul trecut, un număr record pentru ultimul deceniu, potrivit unui raport publicat miercuri de Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC), organismul care monitorizează situațiile de deplasare internă, relatează AFP.

În total, 11,8 milioane de persoane au fost strămutate în 2017 din cauza conflictelor și a violențelor (aproape de două ori mai mult decât cele 6,9 milioane de persoane nevoite să facă același lucru în cursul anului anterior), potrivit raportului IDMC și cel al Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC).

"Este cea mai mare cifră înregistrată în ultimul deceniu", a declarat Alexandra Bilak, directoarea IDMC, la Geneva.

La nivel mondial, sunt în total aproape 40 de milioane de persoane strămutate pe teritoriul țărilor lor din cauza conflictelor, menționează raportul.

"Numărul impresionant de persoane nevoite să-și părăsească locuințele din cauza conflictelor și a violențelor trebuie să ne deschidă ochii tuturor", a declarat Jan Egeland, secretar general al Comitetului Norvegian pentru Refugiați.

În ceea ce privește deplasările interne din 2017, 76% provin dintr-un grup de zece țări, din care fac parte Siria, Republica Democratică Congo și Irak, trei țări care reprezintă jumătate din aceste persoane.

În Siria, circa 2,9 milioane de persoane au fost strămutate anul trecut, multe dintre ele pentru a doua sau a treia oară, numărul total de persoane strămutate ajungând la 6,8 milioane în această țară devastată de război.

Yemen, care s-a aflat înainte în capul listei, nu se mai află printre primele zece țări afectate de acest fenomen, dar acest lucru ar putea fi o consecință a dificultăților de acces în țară, aflată în prezent în război, și a lipsei de informații.

Totodată, raportul menționează că 18,8 milioane de persoane din 135 de țări au fost strămutate din cauza catastrofelor naturale (inundații, furtuni și cicloane).

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău