AP OSCE s-a pronunțat pentru retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul R.Moldova

  • 11 Iulie 2018 14:34
AP OSCE s-a pronunțat pentru retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul R.Moldova

Plenul Adunării Parlamentare a  OSCE a votat miercuri, 11 iulie, Declarația și rezoluțiile de la Berlin, una dintre care se referă la necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Textul rezoluției mai propune transformarea actualei misiuni de menținere a păcii din stânga Nistrului în una civilă cu mandat internațional. 

Adunarea parlamentară a OSCE reafirmă necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Aprobarea respectivelor amendamente au avut la bază efortul comun al delegațiilor parlamentare din Republica Moldova, România, SUA, Marea Britanie, Georgia și Lituania.

După cum anunță deputatul Sergiu Sârbu, șeful delegației parlamentare de la Chișinău, prin această declarație, Organizația recunoaște necesitatea intensificării eforturilor comune pentru ca trupele militare străine să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

Amintim că pe 22 iunie și Adunarea generală a ONU a adoptat o rezoluție privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Moscova a criticat adoptarea documentului susținând că va împiedica procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Grupul Operativ de Trupe Ruse aflat în regiunea de est a Republicii Moldova, controlată de un regim separatist, reprezintă o reminiscență a fostei Armate a 14-a sovietice, implicată în războiul de pe Nistru din 1992. Federația Rusă și-a retras până în 2004 o parte din armament dar nu și-a îndeplinit pe deplin angajamentul asumat în 1999.   

Autoritățile de la Chișinău estimează că în regiunea transnistreană a Republicii Moldova sunt dislocați ilegal 1500 – 1700 de militari ruși și aproximativ 21 de mii de tone de muniții stocate în depozitele din localitatea Cobasna.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău