Angela Merkel i-a dat replica lui Trump pe tema contribuției germane la NATO

  • 11 Iulie 2018 18:01
Angela Merkel i-a dat replica lui Trump pe tema contribuției germane la NATO

Germania poate lua ''decizii independente'', a afirmat miercuri cancelarul german Angela Merkel, respingând criticile președintelui american Donald Trump, care acuză Berlinul că ''îmbogățește'' Rusia și că nu contribuie suficient la eforturile militare ale NATO, relatează DPA și AFP, potrivit Agerpres. 

'Putem întreprinde propriile noastre politici, putem lua decizii independente'', a afirmat Angela Merkel, fără să-l citeze direct pe Donald Trump, la sosirea sa la un summit al NATO la Bruxelles, marcat de o virulentă diatribă a președintelui american la adresa Germaniei.

''Am trăit eu însumi într-o parte a Germaniei ocupată de Uniunea Sovietică. Sunt foarte fericită astăzi că suntem uniți în libertate și că putem spune de asemenea că ducem politici independente și putem lua decizii independente'', a declarat Angela Merkel, originară din fosta Germanie de Est.

Liderul de la Casa Albă a criticat direct Germania, pe care o acuză că este ''prizoniera'' Rusiei din cauza aprovizionării sale cu energie.

''Germania îmbogățește Rusia. Ea plătește miliarde de dolari Rusiei pentru aprovizionarea sa cu energie și noi trebuie să plătim pentru a o apăra împotriva Rusiei. Cum se explică aceasta? Nu este corect!'', a declarat Trump.

Președintele american le-a cerut mereu europenilor, și Germaniei îndeosebi, să-și sporească cheltuielile militare pentru a-și respecta angajamentul de a le majora la 2% din PIB în 2024.

''Germania face de asemenea multe pentru NATO. Suntem al doilea mare furnizor de trupe, punem în slujba NATO majoritatea capacităților noastre militare'', a insistat Angela Merkel, precizând că Berlinul va cheltui pentru apărare cu 80% mai mult decât în 2014.

''Considerăm că respectăm angajamentele summitului NATO din Țara Galilor (2014) privind creșterea la 2% din PIB a cheltuielilor pentru apărare'', a mai spus cancelarul german.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău