Andrei Năstase: nu există justiție în R. Moldova, ci doar „un clan mafiot” (Revista Presei)

  • 30 Iunie 2018 14:14
Andrei Năstase: nu există justiție în R. Moldova, ci doar „un clan mafiot” (Revista Presei)

Chișinăuienii nu vor avea primar până în 2019, titrează Timpul. CEC, prin votul a cinci membri, a decis stoparea procesului electoral în Chișinău. Alte alegeri în Chișinău nu vor mai avea loc până în anul 2019, când vor fi organizate alegeri locale generale. Doar doi membri ai Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Șarban și Sergiu Gurduza au votat împotrivă, motivând votul lor prin faptul că CEC nu are cum să intervină în acest proces electoral și să îl stopeze. Cei doi membri s-au pronunțat în favoarea organizării alegerilor repetate în capitală. Cel mai probabil, în scurt timp, va fi numit un primar interimar până la alegerile din 2019, scrie Timpul.

Ziarul de Gardă reține declarațiile lui Năstase și Sandu după pronunțarea hotărârii CEC. Președinta PAS, Maia Sandu, susține că hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin care alegerile locale noi au fost declarate nule, este una impusă de regimul dictatorial. La rândul său, președintele PPDA, Andrei Năstase, a declarat că „CEC a interzis alegerile în Chișinău”. Primarul ales al capitalei, mandatul căruia nu a fost validat de instanțe, afirmă că nu există justiție în R. Moldova, ci doar „un clan mafiot” care controlează puterile legislativă, executivă și judecătorească, dar și în mare parte presa.

Comentând decizia instanței de anulare a alegerilor din Chișinău, editorialistul Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că „nimeni nu crede că justiția moldovenească a acționat de capul ei, că este într-adevăr independentă. După decizia Curții Supreme de Justiție, percepția publicului că sistemul judiciar al Republicii Moldova execută comenzi politice s-a „întărit”, după cum se spune în comunicatul Ambasadei SUA. Puterea judecătorească este separată de celelalte puteri, dar se supune Constituției. Deși nu are dreptul să intervină în deciziile justiției, guvernarea este responsabilă pentru modul ei de funcționare, pentru respectarea democrației și asigurarea libertăților constituționale. Și ceea ce constată toată lumea e că în Republica Moldova a fost ignorată voința poporului exprimată în cadrul alegerilor din Chișinău, că pedeapsa pentru încălcările Codului Electoral (pe care încălcări nu le contestă nimeni) a fost disproporționată, nedreaptă. Dacă justiția era independentă, ea elimina „eroarea” în cea de-a doua sau a treia instanță, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat. Dacă Plahotniuc nu a intervenit în actul justiției, atunci cine a intervenit din afara sistemului judiciar? Guvernul are obligația să stabilească și să elimine această interferență”, scrie autorul.

Ceea ce s-a întâmplat la alegerile din capitală a fost un scenariu pe care Vladimir Plahotniuc ar vrea să îl aplice la alegerile parlamentare din toamnă”, scrie Jurnal de Chișinău. Reprezentantul Asociației „Promo-LEX” Nicolae Panfil consideră că astfel de decizii judecătorești ar putea afecta grav motivația cetățenilor de a se prezenta la urne. În condițiile unor alegeri parlamentare organizate într-un singur tur de scrutin și fără un prag limită de participare la vot, acest fapt ar duce la diminuarea caracterului reprezentativ al deputaților aleși în circumscripții uninominale. O altă consecință a unei astfel de decizii ar putea fi descurajarea candidaților să se înscrie în cursa electorală în circumscripții uninominale.

Realitățile moldovenești au degradat în asemenea hal încât ne putem compara doar cu Coreea de Nord, spune în același articol analistul politic Oazu Nantoi. „Majoritatea moldovenilor consideră justiția sub orice nivel. Ceea ce s-a întâmplat în Chișinău a demonstrat cum are de gând să procedeze dl Plahotniuc la alegerile din toamnă. El dorește ca uzurparea puterii să devină ireversibilă. Evenimentele din capitală arată că elementele de bază ale statului de drept sunt distruse, nu mai vorbim de parcursul european”.

Într-o sinteză a evenimentelor săptămânii, portalul Deschide.md scrie că „cireșica de pe tort” a fost declarația Consiliului Superior al Magistraturii „care s-a arătat supărat pe faptul că Justiția este dur criticată. Adică nu deciziile lor, ale judecătorilor, îi discreditează, de la laudromat, înstrăinări de terenuri, achitări de criminali și până la anularea alegerilor ar fi cauza, ci... criticile”, comentează autorul.

Într-un editorial pe Cotidianul.md, jurnalistul Vitalie Călugăreanu scrie „de ce suntem atât de săraci dacă partenerii externi ne dau atâtea milioane, dacă miliarde ne trimit anual conaționalii noștri de peste hotare? Ce se întâmplă cu acești bani introduși într-o țară atât de mică? De ce la unii „deja e mai bine”, iar poporul e din ce în ce mai sărac? E din cauza caracatiței care mănâncă tot mai mult și mai mult, explică autorul. Ea nu se va sătura niciodată. Din contra, va consuma tot mai mult, iar dictatorul va stoarce acești bani din popor ca să o întrețină, pentru că ea este garanția libertății lui… Totodată, autorul amintește exemplul României, unde multe din dosarele marilor corupți români au explodat în baza probelor „de afară”, pentru că sistemele sănătoase nu înghit bani murdari. Și zadarnic „strigi” pe site-ul Parlamentului: „am simțit ca niciodată suportul deplin al SUA” (mizând că proștii te vor mai crede partenerul americanilor), dacă în aceeași seară Departamentul de Stat al SUA denunță „decizia netransparentă” de invalidare a alegerilor și o apreciază drept „o amenințare la adresa democrației din Moldova”. Asta denotă falsitate, minciună, demagogie și ură patologică față de acest popor incredibil de tolerant cu hoții”, scrie Călugăreanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău