ANALIȘTI | Rezultatelor alegerilor parlamentare din februarie ar putea influența negativ economia R. Moldova

  • 13 Decembrie 2018 15:23
ANALIȘTI | Rezultatelor alegerilor parlamentare din februarie ar putea influența negativ economia R. Moldova

Incertitudinea rezultatelor alegerilor parlamentare din februarie 2019 ar putea influența negativ economia Moldovei în anul viitor, consideră analiștii de la Centrul Expert-Grup.

Potrivit agenției INFOTAG, joi, la lansarea publicației economice bianuale "MEGA", experții au menționat că, "climatul politic din anul 2019 rămâne o mare necunoscută, cu implicații asupra economiei reale și asupra echilibrului bugetului public național". 

"Dacă alegerile parlamentare derulează în mod neconcludent, aceasta ar putea să tensioneze situația sociopolitică generală, impunând firmelor mai multă precauție în planurile investiționale, iar gospodăriilor casnice - moderarea apetitului consumist. Totodată, mizele politice mari pe care le prezintă alegerile, atât naționale, cât și locale, ar putea determina Guvernul și autoritățile publice locale să-și asume noi obligații bugetare, care ar putea să amplifice și mai mult deficitul estimat", susțin experții.

Potrivit lor, având în vedere că asistența macrofinanciară din partea UE se află sub semnul întrebării și că aceasta nu va fi primită cel puțin în prima jumătate a anului viitor, există mari riscuri ca asistența să nu fie reluată nici până la sfârșitul anului, chiar dacă exercițiile electorale se produc în condiții impecabile. 

"Cumularea tuturor factorilor și riscurilor ar putea impune următorului Guvern să adopte măsuri de stabilizare bugetară nepopulare. Aceste măsuri ar putea include reducerea unor cheltuieli curente și capitale, majorarea unor taxe și impozite sau contractarea unor volume și mai mari de împrumuturi pe piața internă, cu consecințe negative pentru creditarea de către bănci a economiei reale", afirmă autorii studiului.

Experții susțin că "demisia surprinzătoare a guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, adaugă o nouă doză de incertitudine, care provine atât din cauza întrebărilor care planează asupra cauzelor reale ale demisiei, dar și în legătură cu poziția politică ce urmează a fi adoptat de noul șef și, implicit, de măsura în care BNM va rămâne în continuare o instituție independentă în raport cu Guvernul".

"Urmează de văzut în ce măsură BNM va rămâne adepta strategiei de țintire directă a inflației și în ce măsură asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu rămâne obiectivul central al politicii monetare. Domnul Octavian Armașu va juca un rol important în finalizarea programului existent și eventuala negociere a unui nou acord cu FMI. Pe parcursul anului viitor, FMI urmează să mai deburseze o tranșă în formă de suport bugetar în valoare de 700 mil. lei", au spus experții.

În recomandările pentru autorități analiștii menționează că, "indiferent de scopurile electorale, Guvernul trebuie să fie precaut și moderat în politica fiscală".

"Guvernul și-a asumat un volum de obligații financiare imediate foarte mare, ceea ce creează riscuri pentru stabilitatea sistemului fiscal și bugetar pe termen mediu și lung. Aceste porniri trebuie suprimate, dacă pentru Guvern cât de cât contează și interesul public pe termen lung", spun experții.
 
Sursa: Infotag

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:4,12 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău