Ambasadorul Republicii Cehe în R.Moldova: Avem relații bilaterale foarte bune, dar există și elemente care provoacă îngrijorări

  • 14 Noiembrie 2018 08:57
Ambasadorul Republicii Cehe în R.Moldova: Avem relații bilaterale foarte bune, dar există și elemente care provoacă îngrijorări

Guvernul Republicii Cehe a anunțat recent Republica Moldova drept stat de cooperare prioritară pentru dezvoltare, dar statul ceh resimte și anumite elemente care provoacă destule îngrijorări, legate de evoluția anumitor lucruri în Republica Moldova. Declarații în acest sens a făcut Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Zdeněk Krejčí, în cadrul interviului„Oamenii din țările mici nu-și pot permite luxul să se certe între ei în chestiuni de bază”, oferit agenției de presă IPN.

„Moldova a făcut parte din prioritățile noastre de cooperare și în ciclul precedent, din 2013 până în 2017. Anul acesta Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Agenției Cehe pentru dezvoltare de a menține acest statut al Moldovei și pentru perioada următoare.

Moldova este o țară destul de apropiată nouă, am avut acel trecut comun – 40 de ani în tabăra socialistă - și noi vrem să contribuim ca Moldova să se ridice și să atingă standardele europene, nivelul de viață european, acesta fiind vectorul programului nostru. Ne axăm pe două principii de bază, de care ne ținem la alegerea direcțiilor, pentru că e clar că nu putem să fim deopotrivă de activi în toate, se cere o specializare.

Acestea sunt sectoare, unu la mână, unde moldovenii sunt interesați de ajutorul și cooperarea cu noi. Doi la mână, sunt domenii unde avem experiență relevantă, unde am parcurs un itinerar similar sau am explorat circumstanțe asemănătoare pentru a ne dezvolta. Așa că am avea de propus multe, avem exemple și de ordin pozitiv, dar și de ordin negativ, adică pe ce căi nu este bine și nu este eficient să se meargă.”, a spus Ambasadorul ceh.

Diplomatul caracterizează relațiile moldo-cehe drept foarte bune, deși țara sa, în calitate de membru al UE, împărtășește, legate de evoluția anumitor lucruri în Republica Moldova, formulate de structurile europene în ultima perioadă.

„Avem relații bilaterale foarte bune și o cooperare strânsă. Sperăm că vom continua această cooperare și cu guvernul care va fi format în urma alegerilor. Suntem parte a Uniunii Europene și atunci când se formulează deciziile UE privitor la Moldova, ele conțin și poziția noastră. Există elemente care provoacă destule îngrijorări. Mă refer îndeosebi la alegerile primarului Chișinăului. Urmărim și campania pentru alegerile parlamentare din februarie 2019 care, neoficial, a început deja, vom fi cu ochii și pe alegerile propriu-zise”, a precizat diplomatul.

O altă îngrijorare ține de ceea în Moldova se cunoaște sub numele „furtul miliardului” și Cehia își exprimă disponibilitatea de a împărtăși din propria experiență în prevenirea sau soluționarea unor astfel de probleme sau de anvergură asemănătoare

„Aceste probleme, mai cu seamă cele privind crimele economice de proporții, nu au o soluție simplă prin adoptarea unei sau altei legi. Se cere un sistem cinstit și transparent și noi ne străduim să creăm cetățenilor posibilitatea de a vedea ce se întâmplă în țară, cum se cheltuie banii publici, precum și ca judecățile să lucreze bine și să respecte legea. Dar acesta este un proces îndelungat și nu putem spune sută la sută că am parcurs distanța, dar ne mișcăm. Greșeli avem și noi, dar „furtul miliardului” nu este o greșeală, e altceva”, a afirmat Ambasadorul Republicii Cehe în interviul pentru IPN.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău