Alunecare de teren în Filipine | Cel puțin 29 de morți și 60 de oameni dați dispăruți

  • 21 Septembrie 2018 16:07
Alunecare de teren în Filipine | Cel puțin 29 de morți și 60 de oameni dați dispăruți

Salvatorii au recuperat 29 de cadavre în urma unei alunecări de teren masive în centrul Filipine, în timp ce cel puțin 60 de persoane sunt încă date dispărute, au anunțat vineri oficiali locali, citați de DPA.

Alunecarea de teren din satul Tinaan, din provincia Cebu, aflată la 573 km sud de Manila, s-a produs joi, după mai multe zile de ploi torențiale provocate de taifunul Mangkhut.

Cel mai puternic taifun care a lovit Filipine în acest an a provocat alunecări de teren și inundații și în nordul țării, provocând moartea a altor 95 de oameni la nivel național, potrivit poliției.

În afara Tinaan, alți 54 de oameni sunt dați dispăruți în urma alunecărilor de teren și a altor accidente provocate de Mangkhut, conform datelor furnizate de poliție.

Salvatorii din Tinaan căutau vineri între 60 și 67 de persoane îngropate de alunecarea de teren, potrivit lui Baltazar Tribunado Junior, un oficial din cadrul Biroului provincial pentru reducerea riscului de dezastru. El a adăugat că nouă persoane au fost salvate în urma alunecării de teren.

Polițiști, soldați, pompieri și voluntari ajută în operațiunile de salvare, a spus Garry Cabotaje, un purtătorul de cuvânt al guvernului local.

"Salvatorii trebuie să fie atenți în operațiunile de recuperare. Mulți dintre ei folosesc târnăcoape și lopeți pentru că este prea periculos să folosească echipament greu", a declarat el pentru un canal media din Manila.

Duminică, o alunecare de teren mortală s-a produs în zona unei foste mine din orașul Itogon, în provincia Benguet, din cauza Mangkhut, trei structuri în care localnicii se adăpostiseră fiind îngropate.

Cel puțin 31 de cadavre au fost recuperate după alunecarea de teren din Itogon, iar 30 de persoane sunt date dispărute și se crede că au murit, a precizat poliția.

Vineri, oficiali din domeniul apărării civile le-au cerut oamenilor să evacueze locul alunecării de teren din satul Ucab din Itogon, în contextul ploilor torențiale, declanșând temeri că s-ar putea produce un alt accident. Majoritatea salvatorilor voluntari au primit și ei ordin de evacuare, a declarat gen. Ruben Carandang, șeful regional al Biroului pentru apărare civilă.

"Dacă ploaia va crește în intensitate, nu vom mai acționa pentru că va fi mai periculos", a spus el.

Peste 236.000 de locuitori au fost strămutați de uraganul Mangkhut, care a provocat pagube în agricultură estimate la 270 de milioane de dolari, a precizat consiliul național pentru gestionarea dezastrelor.

Filipine este lovit anual în medie de 20 de cicloane pe an, care provoacă inundații, alunecări de teren și alte accidente.

Taifunul Haiyan, care a lovit țara în noiembrie 2013, a provocat moartea a peste 6.300 de oameni și strămutarea a peste 4 milioane.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău