Alți patru angajați ai ÎS Gările și stațiile auto, cercetați penal pentru corupție

  • 18 Iulie 2018 12:43
Alți patru angajați ai ÎS Gările și stațiile auto, cercetați penal pentru corupție Agora

Încă patru angajați ai Întreprinderii de Stat „Gările și stațiile auto”, dintre care doi au fost anunțați în căutare, sunt cercetați penal într-un dosar de corupere pasivă, activă și abuz în serviciu.

Ei sunt suspectați de complicitate la crearea schemei de colectare ilicită de mijloace financiare pentru acoperirea mai multor abuzuri comise în domeniul traficului de pasageri, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Generale.

Cei patru sunt cercetați penal, după ce acum o zi, doisprezece angajați ai Întreprinderii de Stat „Gările și stațiile auto” au fost reținuți de către ofițerii CNA, iar alți 11 funcționari au fost escortați la CNA pentru audieri, având statut de bănuit în mai multe dosare penale de corupție. Potrivit CNA, marți, 17 iulie, procurorii au eliberat două persoane din cele 12 reținute în dosar, acestea fiind cercetate în stare de libertate, dar care au interdicția de a părăsi localitatea. Bănuiții au făcut declarații pe caz și cooperează cu ancheta.

Potrivit informațiilor acumulate de anchetatori, șoferii erau obligați să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor, care, la rândul lor, acumulau până la finalul zilei banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în gară. Ulterior, banii erau transmiși mai departe, conform ierarhiei. Suma colectată lunar, prin intermediul acestei scheme, se ridica la 1,5 milioane de lei, bani percepuți drept mulțumire din partea șoferilor pentru scutirea lor de controale. Asta deoarece majoritatea unităților de transport admiteau mai multe abateri, precum: surplusul de pasageri, încălcarea graficului de circulație, lipsa evidenței biletelor cumpărate etc. Pentru a nu fi supuși verificărilor și sancțiunilor, aceștia erau obligați de operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate de transport.

CNA menționează că, în cadrul documentării cazului, a fost identificată o altă schemă de însușire a banilor publici de către angajați ai ÎS „Gările și stațiile auto”. Potrivit materialelor anchetei, responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetățeni diferite sume de bani pentru depozitarea bagajelor fără a le reflecta în evidența contabilă. Sumele ar fi fost însușite de angajații întreprinderii, fapt prin care au fost cauzate daune instituției.

Pentru corupere pasivă, activă și abuz de serviciu, legislația în vigoare prevede diferite pedepse penale și privarea persoanei publice de dreptul de a ocupa anumite funcții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău