Activități artistice interactive la Alba Iulia, în cadrul unui festival la care participă tineri din România, Bulgaria și R. Moldova

  • 08 Noiembrie 2018 19:10
Activități artistice interactive la Alba Iulia, în cadrul unui festival la care participă tineri din România, Bulgaria și R. Moldova

O serie de activități artistice interactive au loc, de joi până duminică, la Alba Iulia, în cadrul unui festival la care participă 100 de tineri din România, Bulgaria și Republica Moldova și care vor realiza, în principal, picturi tematice în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Unirii.

"Am adus 100 de artiști din țară și din străinătate, din Republica Moldova și din Bulgaria, pentru a crea o reuniune a artiștilor aici, la Alba Iulia. Fiecare artist va picta câte un tablou cu tema Centenarului și a Unirii. Va fi un cadru frumos în care fiecare se poate exprima și se poate inspira din tot ceea ce este la Alba Iulia, din istoria locului, din istoria României", a declarat, joi, managerul proiectului "artFEST 100", Adrian Iancu.

Potrivit acestuia, festivalul va găzdui și o gală caritabilă, duminică, în care lucrările vor fi licitate, scopul fiind realizarea unei donații către Centrul "Maria Beatrice", o contribuție pentru finalizarea lucrărilor de construcție a celui mai mare spital de pediatrie destinat copiilor cu dizabilități din România.

În afara artiștilor plastici, sunt prezenți la festival și fotografi care vor căuta să surprindă cele mai inedite cadre pe care le regăsesc în tematica propusă și muzicieni care vor antrena atmosfera cu piese îndrăgite de marele public.

Artiștii vor putea fi văzuți lucrând "pe viu", în spațiile dedicate din cadrul Galeriilor de Artă de la Poarta a III-a a Cetății. Tot în cadrul festivalului, la Muzeul Museikon, vor avea loc workshop-uri de pictură dedicate copiilor și coordonate de persoane specializate.

În cadrul evenimentului, va fi realizat și lansat un album de artă care va cuprinde biografia fiecărui artist, însoțită de cel puțin o lucrare reprezentativă. De asemenea, va fi realizat și un film documentar de timp "making of" legat de activitățile desfășurate în cadrul festivalului. Lucrările rezultate în urma atelierelor de pictură vor fi expuse în cadrul unei expoziții care va putea fi vizitată în intervalul 12 noiembrie - 5 decembrie.

Invitații speciali ai festivalului sunt pictorii Nicolae Maniu și Ovidiu Avram, care le vor împărtăși tinerilor artiști din experiența lor. În cadrul evenimentului, va fi organizată și o expoziție personală semnată de Ovidiu Avram, prima de acest gen la Alba Iulia.

Eveniment derulat sub sloganul "Arta ne (re)UNEȘTE la Alba Iulia", "artFEST 100", finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale cu 400.000 de lei, își propune să (re)unească artiști de pretutindeni care să interacționeze prin artă, să dezbată teme de interes comun și să stabilească direcții pentru posibile colaborări.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău