Academia de Științe a Moldovei și Academia Română au organizat o sesiune de lecturi dedicată "Zilei Limbii Române"

  • 31 August 2018 14:42
Academia de Științe a Moldovei și Academia Română au organizat o sesiune de lecturi dedicată

Academia de Științe a Moldovei și Academia Română au organizat vineri, 31 august, împreună, la Chișinău, sesiunea de "Lecturi academice" dedicată sărbătorii naționale "Ziua Limbii Române".

Academicianul Eugen Simion, președintele Secției de literatură și filologie a Academiei Române, a susținut comunicarea "Cultura națională și provocările globalizării".

„Suntem o limbă latină, într-o familie a limbilor latine, care formează o mare familie europeană spirituală, lingvistică și politică. Că există sau au existat diverși oameni politici care au tot schimbat numele limbii române nu trebuie să ne împiedice să vedem adevărul. și adevărul este că avem o limbă comună, o înțelegem, chiar dacă există diferențe, pe care le consider farmecul limbii noastre.”

În contextul sărbătoririi centenarului Unirii, limba română capătă o și mai mare valoare simbolică, a subliniat președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca. În același timp, el a atenționat că în Republica Moldova nu au fost create condiții pentru dezvoltarea limbii române. 

„Constatăm că în acest interval de timp nu au fost create condiții prielnice pentru creșterea limbii române în acest spațiu istoric. Discuții în contradictoriu asupra denumirii limbii, lipsa factorilor sociali care să favorizeze afirmarea și încetățenirea ei drept instrument de coeziune națională, au dus mai degrabă la degradare decât la dezvoltare și îmbogățire.”

În cadrul evenimentului a avut loc și prezentarea cărților „Proza lui Mihai Eminescu”, scrisă de Eugen Simion și „Modelul de existență Eugen Simion”, semnată de  academicianul de la Chișinău, Mihai Cimpoi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău