A fost anunțat cine a obținut premiul Nobel alternativ pentru literatură

  • 12 Octombrie 2018 14:14
A fost anunțat cine a obținut premiul Nobel alternativ pentru literatură

A fost anunțat cine a obținut premiul Nobel alternativ pentru literatură, potrivit Mediafax.

Sursa citată scrie că este vorba de scriitoarea Maryse Condé. Anunțul a fost făcut vineri, la Stockholm, în Suedia, ca reacție la blocajul în care se găsește Academia Suedeză după acuzațiile de abuz sexual ce au dus la anularea decernării Nobelului literar în 2018.

Numele câștigătoarei a fost anunțat într-o conferință difuzată în direct pe site-ul oficial al organizatorilor.

Născută în 1937, în Pointe-à-Pitre, Guadelupa, Maryse Condé este considerată unul dintre cei mai importanți scriitori din Caraibe. Este autoare a aproximativ 20 de romane și a câștigat mai multe premii prestigioase, printre care Le Grand Prix Litteraire de la Femme (1986) și Le Prix de L’Académie Francaise (1988). A fost profesor emerit la Universitatea Columbia din New York, SUA, dar în prezent trăiește în Guadelupa și Franța. În opera sa, a descris modul în care colonialismul a schimbat lumea și cum cei afectați de acest lucru încearcă să își recupereze moștenirea culturală.

Noul premiu literar a fost anunțat prin constituirea unei Noi Academii, sprijinită de mai multe personalități culturale suedeze. Declarându-se apărători ai "democrației și deschiderii, ai compasiunii și respectului", intelectualii au formulat o poziție opusă Academiei Suedeze. În timp ce câștigătorul premiului Nobel pentru literatură este ales de 18 membri ai Academiei Suedeze, noua distincție este rezultatul unui lung demers popular. Lista nominalizaților a fost stabilită de 47 de bibliotecari, organizatorii anunțând că au primit 32.000 de voturi din partea publicului.

La începutul lunii octombrie, Jean-Claude Arnault, un francez în vârstă de 72 de ani care a provocat scandalul Nobel, a fost condamnat la doi ani de închisoare, pentru violarea unei femei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău