78 de ani de la anexarea Basarabiei la URSS. Odată cu ocupația sovietică au început represiunile împotriva băștinașilor

  • 28 Iunie 2018 22:20
0%
00:00:00
00:00:00

Joi, 28 iunie, se împlinesc 78 de ani de la anexarea Basarabiei si Nordului Bucovinei la Uniunea Sovietică, în urma unei înțelegeri secrete între URSS și Germania nazistă. Pe 28 iunie 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, teritorii ale statului român la acea vreme. 

28 iunie este o zi tragică în istoria întregului neam românesc, zi în care în anul 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, teritorii ale statului român la acea vreme. Odată cu ocupația sovietică au început și represiunile împotriva populației locale, zeci de mii de persoane fiind executate, arestate sau deportate, susține istoricul Ion Varta, directorul Serviciul de Stat de Arhivă.

„Chiar din primele zile s-au pus în aplicare scenariile de exterminare în masă, în primele zile fiind împușcați 2000 de oameni. Aceste crime și masacre au continuat în zilele următoare. Doar în trei săptămâni închisorile din Basarabia au devenit neîncăpătoare întrucât au fost arestate mii de persoane. Nu avea nici o vină în raport cu acest regim odios al lui Stalin. Calvarul a continuat în lunile următoare. Pe 24 august 1940 a fost pusă pe rol o operațiune de amploare de mobilizare la munci forțate  a circa o sută de mii de locuitori din Basarabia, dincolo de Munții Ural, dincolo de Cercul Polar. Au fost forțați să facă munci extenuante nefiind bine alimentați si suferind de inaniție fiind dislocați în barăci din lemn, în sezonul rece la temperaturi de sub 60 de grade, se murea pe-un cap.”

Astăzi Kremlinul își continuă politica expansionistă încercând refacerea Imperiului Rus de altădată, nu prin forța armată ca în 1940, ci prin mijloace de propagandă în masă, potrivit istoricului Anatol Petrenco, care subliniază câteva din consecințele raptului teritorial de la 1940 asupra teritoriului din stânga Prutului.

„Aici au fost aduși etnici ruși, ucraineni care au schimbat proporțiile populației pe criteriu etnic. Au creat atunci, care se mai păstrează și acum, niște comunități cu niște cerințe de a oficializa limba rusă a doua limbă de stat în R. Moldova, cu susținerea acestui regim separatist de la Tiraspol care fac manevre de trecere a tancurilor a tehnicii militare grele a Nistrului. Pentru ce fac ei acest lucru foarte grav? Ei de fapt se pregătesc de o revanță, de a reface ceea ce numesc ei Novorossia care înseamnaă ți regiunea Odessa, să ajungă până în regiunea transnistreană care în repetate rânduri a votat prin referendum că vor unirea cu Rusia, și atunci ne vine și nouă rândul.”

Amintim că în 2010, printr-un decret al lui Mihai Ghimpu, pe atunci președinte intermiar al R. Moldova, ziua de 28 iunie a fost declarată ”Ziua ocupației sovietice și a comemorării victimelor regimului totalitar”, însă decretul a fost anulat două săptămâni mai târziu de Curtea Constituțională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău