2,5 milioane de euro, despăgubiri pentru proprietarii terenurilor situate după traseul Râbnița – Tiraspol

  • 17 Iulie 2018 15:54
2,5 milioane de euro, despăgubiri pentru proprietarii terenurilor situate după traseul Râbnița – Tiraspol

Proprietarii terenurilor situate după traseul Râbnița – Tiraspol au obținut câștig de cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pentru limitarea accesului la loturile lor de către autoritățile separatiste transnistrene.

CtEDO a constatat încălcarea dreptului la proprietate și a dreptului la un recurs efectiv de către Federația Rusă, care controlează de facto situația în stânga Nistrului, potrivit constatărilor Înaltei Curți.

Numărul reclamanților este unul record pentru CtEDO, de 1646, iar valoarea totală a despăgubirilor a fost stabilită la 2,5 milioane de euro. Fiecare proprietar de teren va primi despăgubiri în valoare de 1 500 de euro. De asemenea, 3 agenți economici din satele Cocieri, Molovata Nouă și Pârâta urmează să fie despăgubiți cu 250 de mii de euro.

Dosarul a fost depus la CEDO încă în 2004, de către avocații Asociației Promo-LEX, după cum a subliniat directorul de programe al organizației, Alexandru Postică.

„Este foarte important faptul că s-a constatat violarea dreptului de proprietate și aici Curtea a menționat că actele așa-numitor reprezentanți de la Tiraspol în ceea ce privește declararea tuturor terenurilor sin stânga Nistrului drept proprietate a acestei republici nerecunoscute constituie un act ilegal.”

Plângerea a fost depusă și împotriva Guvernului Republicii Moldova, dar CtEDO a constatat că acesta și-a îndeplinit obligațiile, prin oferirea unor compensații proprietarilor de terenuri. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău