1 decembrie 2018 | Program de Centenarul Marii Uniri, eveniment la care vor participa românii din R.Moldova

  • 18 Noiembrie 2018 11:11
1 decembrie 2018 | Program de Centenarul Marii Uniri, eveniment la care vor participa românii din R.Moldova

O paradă cu 1.000 de militari, transportoare blindate, tunuri, mașini de luptă, avioane și elicoptere, va avea loc de 1 Decembrie la Alba Iulia. Localnicii și turiștii au la dispoziție la masa populară, circa 40.000 de porții, iar seara vor avea loc concerte cu muzică populară și cântece patriotice.

Manifestările prilejuite de Ziua Națională a României vor începe, în acest an, din seara zilei de 29 noiembrie cu spectacol de folk, la Casa de Cultură a Sindicatelor, potrivit programului pus la dispoziție de Primăria municipiului Alba Iulia, transmite InfoPrut.ro

În dimineața zilei de 30 noiembrie manifestările continuă cu ceremonii militare de depunere de coroane și jerbe de flori la Statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, dar și cu arborarea drapelului în Piața Tricolorului.

De asemenea, vor fi depuse coroane și jerbe de flori și la mormântul lui Samoilă Mârza, singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918. Nici după 100 de ani nu există explicații clare cum de singurele fotografii de la cel mai mare act de voință al tuturor românilor au fost făcute de un tânăr de 32 de ani, venit dintr-un sat de lângă Alba Iulia. Cert este că nici Samoilă Mârza nu știa că el urma să fie singurul „fotograf al Unirii”. Pe de o parte, unele surse istorice susțin că fotograful oficial al orașului, Arthur Bach, angajat de către organizatorii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, ar fi boicotat evenimentul, însă altele arată că el nu a fost contactat deoarece nimeni nu s-a gândit la acest aspect.

Totodată, vor fi depuse coroane și jerbe de flori și la mormântul lui Ion Arion, singurul ”erou martir al Marii Uniri”, care a fot împușcat în 30 noiembrie 1918 pentru că flutura, pe geamul trenului care ducea spre Alba Iulia, steagul tricolor și milita pentru unirea Transilvaniei cu România.

Tot în ziua de 30 noiembrie, în program mai figurează lansarea unor volume de artă, dezvelirea a două buturi – Thomas Woodrow Wilson și Emmanuel de Martonne –, respectiv concerte de muzică ușoară și clasică.

În dimineața Zilei de 1 Decembrie programul continuă, de la ora 7.00, cu oficierea Serviciului Religios, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

De la ora 08.00 are loc Marșul Unirii. Zeci de mii de români din mai multe județe, Republica Moldova și diaspora sunt așteptați la un marș al Centenarului, organizat pentru unirea Republicii Moldova cu România. 

Traseul are șase kilometri, iar participanții la marș vor veni cu steaguri ale României de la 1918, însemne tricolore și vor intona cântece patriotice.

De la ora 10.30, în Sala Unirii din Alba Iulia, se va da citire „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba lulia”. Sala Unirii reprezintă un simbol și templu al României Mari, în care delegații românilor transilvăneni au votat Unirea Transilvaniei cu România, clădirea fiind proaspăt reabilitată.

La ora 10.45, în fața Sălii Unirii are loc primirea Soliilor din Cetățile de Scaun, iar cei prezenți vor asculta mesaje emoționante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918.

De la ora 12.30 va avea loc sfințirea Monumentului Unității Naționale, o construcție de 20 de metri înălțime, din piatră, sub forma unor patru cruci și a două litere „U” întoarse. Monumentul și parcul în care se află sunt în construcție, dar primarul Mircea Hava a dat, miercuri, asigurări, că vor fi finalizate până la manifestările de 1 Decembrie.

La ceremonialul militar, de la ora 15.00, vor participa un număr de aproximativ 1.000 de militari și 200 de mijloace tehnice terestre. Cei prezenți vor putea admira TAB-uri, transportoare blindate, mașini de luptă, lansatoare de rachete, camioane militare, autospeciale de intervenție, avioane F 16, MIG-uri și elicoptere. Este așteptat și președintele Klaus Iohannis.

Vor fi mai multe categorii de mijloace aeriene, elicoptere și avioane, care vor zbura la joasă înălțime, iar astfel sunt strict interzise utilizarea dronelor. Pe 28 și 29 noiembrie la Alba Iulia se vor executa antrenamente generale.

Masa populară va fi formată din circa 40.000 de porții, număr record. Nu este, la ora transmiterii acestei știri, clar ceea ce vor găti bucătarii pentru turiști și localnici, însă în ultimele zile s-a vorbit de mămăligă cu brânză și sarmale.

Program complet al manifestărilor:

29 noiembrie 2018

– ora 19.00 – Spectacol folk – Casa de Cultură a Sindicatelor

30 noiembrie 2018

– ora 09.30 – Congresul Spiritualității Românești, Deschiderea lucrărilor Casa de Cultură a Studenților

– ora 10.30 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori Statuia lui Ion I.C. Brătlanu

– ora 11.00 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori Statuia lui luliu Maniu

– ora 11.30 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori Statuia lui Mihai Viteazul

– ora 12.00 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

– ora 12.15 – Arborarea Drapelului Național al României Piața Tricolorului / esplanada Catedralei Încoronării

– ora 12.30 – Depunere de coroane și jerbe de flori Mormânt Samoilă Mârza și Ion Arion / Cimitirul Maieri

– ora 13.00 – Dezvelire bust lancu Flondor / Sala Unirii

– ora 14.30 – Inaugurare Complex memorial „Glorie Ostașilor Români” /  Latura de Sud

– ora 15.30 – Lansare volum de artă „Roma bizantină” / Museikon

– ora 17.00 – Dezvelire busturi Thomas Woodrow Wilson + Emmanuel de Martonne / Esplanada Monumentului Unirii

– ora 17.30 – Salonul Național al Artiștilor Plastici “Alba Unește România” /  Galeriile de Artă ale Municipiului Alba lulia

– ora 18.00 – Concert Voltaj + Voltaj Academy / Piața Cetății

– ora 19.00 – Concert Extraordinar Centenar – spectacol muzică clasică / Casa de Cultură a Studenților

1 DECEMBRIE 2018

– ora 07.00  – Serviciul Religios / Catedrala Ortodoxă a Încoronării

– ora 08.00 – Marșul Unirii / Traseul Gara CFR – Bd. Ferdinand – Calea Moților – Parcul Unirii

– ora 10.00 – Te Deum / Catedrala Ortodoxă a Încoronării

– ora 10.30 – Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba lulia” / Sala Unirii

– ora 10.45 – Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun / Sala Unirii

– ora 11.30 – Dezvelirea plăcilor omagiale / Sala Unirii

– ora 12.00 – Marea Adunare Națională (parada portului popular și reconstituire istorica) + Citirea “Rezoluțiunii Adunaării Naționale de la Alba lulia” – Piața Tricolorului, Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării

– ora 12.30 – Sfințire Monumentul Unirii / Monumentul Unirii

– ora 13.00 – Ceremonialul „Pământ românesc” / Sala Unirii

– ora 13.30 – Cântec de Mare Unire / Scena – Piața Cetății

– ora 15.00 – Inaugurare Podul Unirii și Monumentului Marii Uniri / Parcul Unirii

– ora 15.30 – Ceremonie militară – defilarea trupelor și tehnicii militare / Bulevardul 1 Decembrie 1918

– ora 16.30 – Marea Unire a Bucătarilor / Cazarma 415, Latura de Sud și Latura de Nord

– ora 16.30 – Concerte „Cânt și suflet românesc” / Scena – Piața Cetății

– ora 21.00 – LA MULȚI ANI ROMÂNIA! – spectacol de artificii / Cazarma 415

– ora 0.00 – Omagiu sunetului românesc, recital de nai și orgă / Podul Unirii

2 decembrie 2018

– ora 11.00 – Spectacol pentru copii / Piața Cetății

– ora 12.30 – Spectacol reconstituire istorică “Intrarea Armatei Române Alba Iulia / Poarta l Poarta a ll-a, Poarta a lll-a, Esplanada Obeliscului, Monumei Marii Uniri

– ora 19.00 – Spectacol Concert / Scena – Piața Cetății

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău