„Inițiativa Bucharest 9” | „Activitățile Rusiei ne forțează să acordăm o atenție majoră securității”

  • 13 Martie 2018 11:06
„Inițiativa Bucharest 9” |  „Activitățile Rusiei ne forțează să acordăm o atenție majoră securității”

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a afirmat marți, în debutul reuniunii miniștrilor apărării din țările participante la „Inițiativa Bucharest 9 (B9)", că statele de pe flancul estic al NATO împărtășesc o serie de preocupări comune și particulare, din perspectiva percepției asupra riscurilor și amenințărilor la adresa securității. De asemenea, ministrul Apărării din Polonia, Mariusz Blaszczak, a declarat că activitățile Rusiei ne forțează să acordăm o atenție majoră securității.

„Din perspectiva noastră, convergența abordărilor naționale pe teme curente de securitate și apărare a spațiului euroatlantic presupune dezvoltarea cooperării mai aplicate, inclusiv prin valorificarea diferitelor formate multinaționale. În acest sens, în condițiile în care statele de pe flancul estic al NATO împărtășesc o serie de preocupări comune și particulare, din perspectiva percepției asupra riscurilor și amenințărilor la adresa securității, considerăm utilă dezbaterea acestor subiecte în formatul B9, ca etapă de pregătire și coagulare a pozițiilor naționale în vederea definirii unei viziuni comune la nivelul NATO, cu prilejul summitului care va avea loc în luna iulie a acestui an la Bruxelles", a spus ministrul.

El a adăugat că acest lucru va demonstra unitatea și coerența flancului estic aliat. „În primul rând, asigurarea securității și apărării presupune o abordare omnidirecțională, în condițiile în care o criză de securitate în prezent poate implica atât mijloace convenționale cât și neconvenționale, de tip hibrid, sau provocări asimetrice. În acest sens, sunt necesare coordonarea și cooperarea în dezvoltarea capabilităților necesare pentru gestionarea amenințărilor potențiale și potențialele consecințe ale acestora. În al doilea rând, trebuie să acționăm în sensul maximizării rolului de descurajare a mijloacelor de apărare pe care le avem la dispoziție", a precizat el.

Fifor a arătat că în cadrul reuniunii de marți vor fi abordate aspecte privind riscurile și amenințările curente la adresa securității, dar și progresele înregistrate pe palierul implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia din 2016.

El a reamintit că Inițiativa B9 a fost lansată de România în anul 2014, ca platformă pentru aprofundarea dialogului și cooperării între aliații participanți.

La rândul său, ministrul Apărării din Polonia, Mariusz Blaszczak, s-a declarat mulțumit de faptul că deciziile adoptate la Varșovia în 2016 sunt implementate. El a adăugat că acțiunile Rusiei determină acordarea unei atenții sporite securității.

„Așa cum toți știm, activitățile Rusiei ne forțează să acordăm o atenție majoră securității. Mă bucur că tot mai multe țări acordă 2% din PIB pentru Apărare. Asta face și Polonia. Un act legislativ adoptat în Parlamentul polonez spune explicit că din anul 2030 vom cheltui 2,5% din PIB pentru Apărare. De asemenea, modernizăm armata noastră și cumpărăm echipament modern. Am discutat despre acest subiect și cu ministrul Fifor, înaintea întâlnirii noastre, și acesta este drumul corect pentru a consolida apărarea noastră. Suntem perfect conștienți de amenințări și suntem pregătiți să asigurăm securitatea. Nu este vorba doar de securitatea țărilor noastre, ci și a Europei și a lumii libere", a menționat ministrul polonez.

La reuniunea miniștrilor apărării din țările participante la „Inițiativa Bucharest 9" (Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Ungaria, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, România și Republica Slovacă) participă și oficiali ai NATO, precum și reprezentanți ai Departamentului american al Apărării.

 Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău