„Două inimi gemene” | Ediția specială din acest an și-a desemnat laureații. Mai multe premii au plecat peste hotarele țării

  • 16 Noiembrie 2018 13:31
„Două inimi gemene” | Ediția specială din acest an și-a desemnat laureații. Mai multe premii au plecat peste hotarele țării

Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară „Două inimi gemene. In memoriam Doina și Ion Aldea-Teodorovici”, care s-a desfășurat în perioada 13-15 noiembrie, și-a desemnat joi, 15 noiembrie, seară câștigătorii. Gala laureaților a avut loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău, informează MOLDPRES.

Directorul Festivalului, Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici, a menționat că la ediția curentă au participat 43 de concurenți (18 la secțiunea copii și 25 – la secțiunea maturi) din opt țări: R. Moldova, Belarus, Bulgaria, Federația Rusă, România, Tadjikistan, Ucraina și Vietnam.

„Ediția 2018 a fost una specială, pentru că pe 15 noiembrie s-au împlinit 60 de ani de la nașterea Doinei. Sunt mulțumită de modul în care s-a desfășurat ediția din acest an, cu toate că a fost realizată cu mijloace financiare modeste”, a precizat Eugenia Marin.

La rândul său, președintele festivalului, Cristofor Aldea-Teodorovici, feciorul celor doi artiști a afirmat că de astă dată, s-a atras atenția la cântecele mai puțin cunoscute semnate de tatăl său, care ne-a lăsat moștenire peste 300 de piese.   

La ediția din anul curent, Marele Premiu, la secțiunea copii, a fost cucerit de Maxim Ialnazov din Bulgaria, iar la categoria maturi premiul a fost adjudecat de Stanislav Țibari din Republica Moldova.

La secțiunea copii, premiul I  l-au obținut  Anastasia Barbă și Petronela Donicu (R. Moldova), premiul II - Valeria Vechiu și Valentin Carp (R. Moldova) și  premiul III – Ionel Prodan (R. Moldova) și Diana Ursulescu (România).

La categoria maturi, premiul I  a fost împărțit între Andrei Costaș, Valeria Marcu (R. Moldova) și  Gulinaz Fahturdinova (Tatarstan, Federația Rusă). Premiul II a fost obținut de Hristiyana Dankova (Bulgaria), Ana-Maria Buliga și Iana Bosovici (R. Moldova). În posesia premiului III au intrat Hușruz Bahtovarșoev (Tadjikistan), Elizaveta Efimenko (Rusia) și duetul Olesea și Grigoria Chiper (R. Moldova).

Premiul „Grigore Vieru”, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a fost cucerit de duetul Mariana Cazacu și Andrian Panciuc (R. Moldova), iar premiul familiei Aldea-Teodorovici a revenit lui Denis Belecciu (R. Moldova).

Câștigătorii au fost selectați de un juriu internațional în frunte cu telejurnalista Gutiera Prodan.

Juriul a acordat și premii speciale. Concurenții au fost acompaniați de Orchestra condusă de Cristofor Aldea-Teodorovici, președintele Festivalului.

Deținătorul Trofeului primei ediții a Festivalului a fost interpretul Pașa Parfeni.  La ediția din anul  trecut, Marele Premiu,  la secțiunea copii, a fost obținut de Erica Musteață din R. Moldova,  iar  la categoria maturi - de  Ro Ong Ha Thoai din Vietnam.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău