„Dispute aprinse” la ședința CUC. Observatorii militari ascund informații despre unele exerciții militare efectuate în Zona de Securitate

  • 11 Ianuarie 2019 15:25
„Dispute aprinse” la ședința CUC. Observatorii militari ascund informații despre unele exerciții militare efectuate în Zona de Securitate

Reprezentanții Chișinăului în cadrul Comisiei Unificate de Control anunță că au propus, în cadrul ședinței din 10 ianuarie, un mecanism de monitorizare a Zonei de Securitate în corespundere cu angajamentele asumate în baza protocolului semnat în ianuarie 2017, însă delegația Tiraspolului a refuzat acest lucru.

„Refuzul reprezentanților Tiraspolului de a accepta acest demers a generat dispute aprinse între participanți. Argumentele prezentate de către delegația Republicii Moldova, susținute și de către reprezentanții Ucrainei, ar înlătura deficiențele semnalate anterior și ar asigura neadmiterea incidentelor în Zona de Securitate”, se precizează în comunicatul Comisiei.

La fel, a fost respinsă și propunerea delegației Chișinăului de a antrena Misiunea OSCE la elaborarea unui astfel de mecanism de monitorizare. 

În același timp, delegația R. Moldova a prezentat cazuri în care unele aplicații militare desfășurate în Zona de Securitate și mediatizate inclusiv pe site-urile oficiale, nu se regăsesc în rapoartele observatorilor militari, fapt care a determinat reprezentanții militari ai Republicii Moldova să nu vizeze asemenea proiecte de acte incomplete. 

Delegația Chișinăului s-a referit la termenul îndelungat, pe parcursul căruia părțile nu pot ajunge la un consens pentru unele subiecte importante. 

În cadrul aceleiași ședințe, Comisia a audiat comandanții militari cu privire la evoluția aspectelor plasate în responsabilitatea acestora, a aprobat rapoartele Comandamentului Militar Întrunit pentru perioadele 19-25 decembrie 2018, 26 decembrie 2018-01 ianuarie 2019, 02-08  ianuarie 2019, precum și Planul măsurilor prioritare ale contingentelor militare ale Forțelor Întrunite de menținere a păcii pentru anul 2019. 

Comisia Unificată de Control se va reuni în următoarea ședință la 17 ianuarie

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău